Den proti úložišti podpoří v Lubenci pochodem krajinou

Lucie Steklá 2015-03-23 14:18:00

Lubenec – Celostátní akce Den proti úložišti je vyhlášena na 18. dubna. Akci podpoří také sdružení SOS Lubenec, které bojuje proti průzkumům ohledně vzniku hlubinného úložiště v oblasti Lubenecka a Blatenska. Proč právě 18. duben. Právě tento den Unesco vyhlásilo mezinárodním dnem památek a sídel. A právě památky a obce jsou plánovanou megalomanskou stavbou na Podbořansku ohrožena.

Termín je také týden před výročím největší jaderné katastrofy ve světě, havárie v Černobylu. Akce je celostátní a proběhne ve všech sedmi lokalitách najednou. V Lubenci se Dne proti úložišti zúčastní aktivně, tedy pochodem z Blatna do Lybině. Pochod povede po místech, kterým hrozí v případě vybudování úložiště zánik. „Krajinám na dotčených lokalitách hrozí devastace, lidem vystěhování. Trasu turisticky vyznačíme a každý rok uvidíme, zda ji budeme moci ve stejné podobě opět projít,“ uvedla členka sdružení Jitka Kantová. Pochod vychází z Blatna z nádraží v půl deváté ráno. Pro méně zdatné je připravena trasa z Lubence se startem v jedenáct hodin. Obě trasy půjdou přes Bílý Kříž, budou označeny a skončí u kostela v Lybini. Každý účastník získá starý tisk ze Štencovy tiskárny, nebo si bude moci zakoupit suvenýr. „Kdo se necítí na turistický výkon a chtěl by den proti úložišti podpořit a pobavit se, může přijít do kostela. Tam je připraven koncert kapely Václava Popelky. Ta své vystoupení zahájí zhruba mezi půl třetí a třetí hodinou, záleží na tom, jak turisté z pochodu dorazí,“ dodala J. Kantová. Akci sdružení pořádá ve spolupráci s obecním úřadem.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video