Kandidát do krajských voleb Růžička odstoupil: Důvodem je zahájení trestního stíhání jedenácti zastupitelů Postoloprt, včetně ka

Lucie Steklá 2016-08-10 09:11:00

Postoloprty – V podzimních volbách do krajského zastupitelstva měl na 4. místě kandidátní listiny hnutí ANO figurovat Pavel Růžička, zastupitel Postoloprt. Bohu-žel, vzhledem ke skutečnosti, že na P. Růžičku a dalších deset zastupitelů města bylo 2. srpna podáno trestní stíhání, svoji kandidaturu stáhl.

Trestní stíhání jedenácti zastupitelů
„Na mne jako zastupitele a radního města Postoloprty a člena hnutí ANO bylo zahá-jeno trestní stíhání společně s dalšími deseti zastupiteli z patnáctičlenného zastupitelstva města za přečin porušení povinností při správě cizího majetku. Proto jsem se rozhodl, abych nepoškodil dobré jméno hnutí, odstoupit o své vlastní vůli ze 4. místa kandidátní listiny hnutí ANO do krajského zastupitelstva v Ústeckém kraji,“ uvedl v prohlášení P. Růžička s tím, že jako zastupitel se nedopustil ničeho nezákonného, pouze hlasoval podle připravených podkladů do rady města a zastupitelstva, posouzených právním zástupcem města.
Růžičku nahradí Rychtařík
„Děkuji vám všem za projevenou podporu, nechci, abych byl příčinnou jakéhokoliv osočování našeho politického hnutí v předvolební kampani. Jsem válečný veterán a vždy jsem jednal čestně a zodpovědně a tak také nyní činím v souladu s morálním kodexem člena hnutí. Doufám, že se tato nepříjemná věc velice rychle objasní,“ dodal k situaci Růžička. Čtvrté místo na kandidátní listině zaujme místo P. Růžičky lounský zastupitel Milan Rychtařík.
Trestní oznámení kvůli prodeji nemovitosti
Trestní oznámení se týká nemovitosti čp. 74 na Marxově náměstí v Postoloprtech. Tu město vlastní od roku 2008, kdy odkoupilo poslední třetinu od tehdejší majitelky. Závěrem téhož roku se snažilo dům prodat, ale neúspěšně, stejně jako během následujících tří let. Vzhledem k tomu, a také faktu, že byl dům v prvním patře neobydlený, v přízemí fungovalo kadeřnictví, rozhodlo se město snížit prodejní cenu o šest set tisíc korun na rovný milion korun. O nemovitost projevil zájem jeden podnikatel, město ale prodej neschválilo. V srpnu 2011 projevil podnikatel zájem znovu, v říjnu se ozval další zájemce s nabídkou kupní ceny půl milionu kvůli špatnému stavu domu. Pro-dej zastupitelé ani tentokrát neschválili a nabídku stáhli. Uloženo bylo zjistit technický stav domu.
Dům se prodával sedm let
Od výpovědi podané kadeřnictvím na konci roku 2011 byl dům nevyužitý. V době do září 2013 byly na domě provedeny udržovací práce zajištěné odborem rozvoje města. V polovině roku schválila rada města pronájem podnikatelce, která projevila zájem o provoz svatebního salonu a krejčovství, s možností budoucího odkoupení objektu. O koupi požádala město začátkem roku 2015 za cenu, jež by nepřesáhla milion korun, tedy poslední zveřejněný záměr.
Oficiální žádost o koupi přišla na město 17. srpna 2015, s tím, že podnikatelé při podpisu smlouvy složí 150 tisíc korun, dalších 850 tisíc uhradí hypotékou. „Záměr byl zveřejněn podle pravidel, a to od 3. do 21. září loňského roku. V té době jsme obdrželi jen tuto jedinou nabídku,“ uvedl k situaci kolem prodeje domu P. Růžička. V listopadu požádala kupující strana město o formu splátek bez banky, která jim neposkytla úvěr. Zastupitelé poté schválili prodej formou jiných plateb a na delší dobu.
V polovině prosince loňského roku město obdrželo žádost o koupi od jiného podnikatele, v tu dobu ale byl již schválen prodej první zájemkyni. 21. prosince adresoval podnikatel městu stížnost o zastavení prodeje domu, která byla vyhodnocena jako neoprávněná. Trestní stíhání bylo zahájeno na základě podnětu, jež podal na státní zastupitelství právě odmítnutý podnikatel. Zastupitelství závěrem loňského roku předalo materiály k pro-šetření policii. Důvodem je nízká prodejní cena, již město schválilo. Zastupitelé měli městskou kasu připravit o půl milionu korun. Trestní stíhání jedenácti členů zastupitelstva pro přečin porušení povinnosti při správě cizího majetku bylo zahájeno minulý týden.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video