Zadržovaná dotace již na účtu

Lucie Steklá 2016-08-10 10:17:00

Postoloprty – Městu Postoloprty se podařilo v posledních několika týdnech získat nezanedbatelné finanční částky do rozpočtu. Jedná se o dotace a příspěvky. Téměř půl milionu korun tvoří také částka, jež je zadrženou sumou ve sporu radnice a Regionální rady ROP Severozápad. Ten řešilo ministerstvo financí a nařídilo poslat na účet radnice zadržované peníze. Dotace se týkala sportovního hřiště pro školu a veřejnost na Draguši.

„Jedná se o problém, na který si mnozí vzpomenou. Řešili jsme ho již na počátku loňského roku, kdy Regionální rada ROP Severozápad zkrátila dotaci na výstavbu hřiště u Základní školy Draguš o více než milion korun,“ vysvětlili Zdeněk Pištora, starosta Postoloprt.  Hřiště bylo vybudováno v polovině roku 2014. Rada nevyplatila všechny peníze, které slíbila, a s nimiž město už počítalo ve svém rozpočtu. Regionální rada odmítla vyplatit část dotace se zdůvodněním, že při realizaci projektu došlo k některým pochybením v rozporu s původní smlouvou. To ale město odmítalo, trvalo na vyplacení celé slíbené dotace a pustilo se do právních kroků. „S tímto rozhodnutím jsme se nechtěli smířit, protože jsme byli přesvědčeni, že postup poskytovatele dotace nebyl správný. Proto jsme rozhodnutí ROP právně napadli a vyvolali jsme právní spor, který skončil až na Ministerstvu financí ČR,“ uvedl k problému starosta. Po více než ročním jednání město z ministerstva v květnu obdrželo správní rozhodnutí, které ukládá Regionální radě vyplatit městu Postoloprty neoprávněně zadrženou část dotace ve výši 425 tisíc korun a náklady řízení 25 tisíc. Obě částky již byly připsány na účet města, protože proti tomuto rozhodnutí není žádný opravný prostředek. „Jsme rádi, že naše snaha o nápravu byla úspěšná. Nyní zvažujeme, zda vyvolat soudní spor i na zbývající část, ale zde není úspěšnost tak pravděpodobná,“ uzavřel Z. Pištora.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video