Nadace přispěla na rehabilitační přístroj pro nemocného Lukáška

Lucie Steklá 2016-09-10 01:01:00

Louny (lus) Rodinnou akci pro širokou veřejnost uspořádala minulý pátek ve svém areálu společnost Agel, vlastnící lounskou nemocnici. Pro děti byl připraven zábavný program, dospělí mohli využít možnosti bezplatného vyšetření a konzultace zdravotního stavu. „Po dvou měsících prázdnin je zde opět začátek školního roku, a proto jsme se rozhodli zpříjemnit přechod z bezstarostného léta zpět do školních lavic nejen dětem našich zaměstnanců, ale i veřejnosti,“ uvedl ředitel Nemocnice Louny Pavel Fojtík. Zábava ale nebyl jediný důvod, proč se zástupci nemocnice sešli. Tím druhým bylo předání šeku v hodnotě šedesát tisíc korun od Nadace Agel. Obdržela ho maminka chlapce trpícího svalovou dystrofií. Darovanou částku využije na pořízení speciálního motomedu, který pomůže stabilizovat chlapcův zdravotní stav.

Lukášek Kulhánek v lednu oslaví desáté narozeniny. Kluk, který navštěvuje čtvrtou třídu v Základní škole v Černčicích a baví ho matematika, ale český jazyk už moc ne.  Běžný život rodiny ale narušila diagnóza nemoci, která má fatální prognózu. Duchenneova svalová dystrofie byla chlapci diagnostikována před pouhým rokem. Loni v květnu Lukášek dlouho marodil. Lékaři se pořád nemohli shodnout na příčině chlapcovy špatné chůze a častého padání, vše přičítali kratší noze, naneštěstí se zmýlili. „Lukášek nikdy neuměl třeba dřepy, běhal hodně po špičkách. Ale nepřikládali jsme tomu zvláštní příčinu. Až když onemocněl mononukleózou, tak podstoupil více vyšetření. Pořád měl špatné jaterní testy. Dokonce začínal špatně chodit. Trvalo půl roku, než nám po vyšetření u specialisty sdělili diagnózu svalové dystrofie,“ řekla maminka Dana Kulhánková.
Rodina usiluje o zpomalení průběhu nemoci, k čemuž jim může pomoci právě speciální rehabilitační pomůcka zvaná motomed. Tu si mohou pořídit díky daru Nadace Agel a Nemocnice Louny.  „Částka šedesát tisíc na zakoupení rehabilitačního přístroje motomed stačí. Jsme rádi za jakoukoliv pomoc. Pomáhá nám rodina, kolegyně, lidé v našem bydlišti, učitelé i vedení školy,“ dodala D. Kulhánková, která pracuje jako zdravotní sestra v Nemocnici Louny. Právě její kolegové nadaci navrhli, aby chlapci pomohla. „Nejvíce bychom samozřejmě ocenili, kdyby se našel lék na synovo onemocnění, ale to je zatím nesplnitelné. Synovi ale velmi prospívá pohyb v bazénu, takže bychom byli rádi, kdyby se naskytla možnost nějakého plaveckého kroužku,“ řekla maminka Lukáška. Běžný den Kulhánkových se příliš neliší od jiných rodin. Sice musí denně se synem cvičit, navštěvují častěji lékaře a Lukášek je méně soběstačný, ale i přesto má rád tytéž věci jako jeho vrstevníci. „Nejraději má, když celá rodina pohromadě a něco podniká, třeba výlety nebo když hrají společenské hry.  Právě proto nadace Lukáškovi dala také velkou stavebnici Lego, jednu z jeho nejoblíbenějších hraček,“ řekla za nadaci Maya Nováčková.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video