Nejtragičtější nehoda letošního roku: Na obchvatu Loun vyhasly tři životy, všem bylo pod čtyřicet let. Vyšetřování potrvá měsíce

Lucie Steklá 2016-09-14 09:22:00

Postoloprty – Nejtragičtější nehoda letošního roku se stala v minulé úterý vpodvečer na silnici I/7. Po 18. hodině si střet čtyř vozů vyžádala tři lidské životy. U odbočky na Louny západ se srazil kamión, dodávka a dvě osobní auta. Teorií, proč k nehodě došlo, se nabízí celá řada. Nebezpečné předjíždění, nepozornost řidiče, mikrospánek, náhlá zdravotní indispozice některého z řidičů, ale třeba také možná technická závada.

Tři mrtví, pět zraněných
Nehoda byla na tísňovou linku nahlášena v 18.22 hodin. Došlo k ní ve směru od Prahy. Oběťmi jsou řidič kamiónu, dodávky a jednoho z osobních vozidel. „Těžce zraněn byl spolujezdec z dodávky, který byl transportován vrtulníkem do nemocnice. Další čtyři lehce zranění z druhého osobního vozidla, byli převezeni do nemocnic,” uvedla k nehodě krajská policejní mluvčí Alena Bartošová. Silnice byla mezi 50. a 52. kilometrem zcela uzavřena po dobu záchranářských prací a vyšetřování nehody. Bylo také potřeba vyprostit kamión, který po srážce skončil v příkopu. Silnice byla zprůjezdněna kolem jedné hodiny ranní na středu. „Příčina a okolnosti jsou předmětem šetření,“ dodala.
Vyšetřování potrvá měsíce
Vyšetřování tragické nehody potrvá několik měsíců. Proč k nehodě vůbec došlo, je zatím nejasné. Podle prvotních informací jeden z osobních vozů vjel z dosud nezjištěných příčin do protisměru. Policisté musí nyní zjistit, jak přesně k nehodě došlo a kdo za ni případně nese vinu. „Na místě tragické nehody byl znalec z oboru silniční dopravy, v rámci vyšetřování bude potřeba zpracovat několik znaleckých posudků,“ řekla Jaromíra Střelcová, lounská policejní mluvčí.
Oběti ve věku pod čtyřicet let
Při nehodě se střetla čtyři motorová vozidla – nákladní vůz DAF s přívěsem, dodávka Peugeot Boxer a dva osobní vozy Octavia a Hyundai. Při nehodě utrpěli smrtelná zranění řidiči kamionu (77. ročník), dodávky (94. ročník) a Octavie (86. ročník). Všem bylo pod čtyřicet let. Spolujezdec v dodávce (84. ročník) utrpěl středně těžká zranění a letecky byl přepraven do nemocnice. „V osobním vozidle Hyundai byli lehce zraněni čtyři lidé včetně řidiče. Na místo byl přizván znalec v oboru silniční dopravy a u všech zesnulých bude provedena soudní pitva,“ shrnula následky střetu mluvčí.
Policejní vyšetřovatelé nyní musí prostudovat policejními techniky pořízené fotografie a videa z místa nehody, objednat zmíněné znalecké posudky u řady soudních znalců, vraky nabouraných aut půjdou na odborná zkoumání, která by mohla objevit třeba technickou závadu. V neposlední řadě policisté budou také vyslýchat svědky a účastníky nehody. Napovědět by mohly také soudní pitvy mrtvých řidičů aut.
Nejtragičtější nehoda byla v únoru 2008
Na úseku budoucí D7 se během posledních let stala řada nehod. Nejtragičtější z nich byla srážka mikrobusu, nákladního vozu a osobního automobilu. Při této nehodě v únoru roku 2008 zahynulo osm dělníků z mikrobusu z Postoloprt, kteří cestovali na noční směnu za prací do středních Čech.
Komunikace I/7 prochází celým okresem Louny a je jeho nejdůležitější dopravní tepnou. Máme zde již dostavěný úsek dálnice D7 o délce necelých sedmi kilometrů, který pokračuje dalším dostavěným úsekem přes okres Chomutov, a zde prakticky policie neeviduje žádné závažné dopravní nehody. „Proto můžeme konstatovat, že dostavba dálnice D7 je více než žádoucí pro bezpečnost a plynulost silničního provozu, neboť dálnice vzhledem ke svým technickým parametrům znemožňuje prakticky vznik dopravních nehod s nejvážnějšími následky, které policie eviduje na silnici – nedostavěném úseku I/7,” řekl již dříve k budoucí D7 Jiří Král, vedoucí dopravního inspektorátu Policie ČR v Lounech.
Nehod na I/7 přibývá
Statistiky dopravní policie uvádějí, že počet nehod na nedostavěných úsecích I/7 v okrese Louny stoupá. Sto deset nehod se odehrálo v roce 2014. Zemřely při nich čtyři osoby, šest se zranilo těžce, 47 lehce, celkové škody se vyšplhaly na 15,5 milionu korun. V loňském roce počet nehod stoupl na 117 s vyčíslenou škodou 1,5 milionu korun. Tři osoby při nehodách zemřely, 9 se zranilo těžce, 38 lehce. Úsek lounského obchvatu, který je v délce sedmi kilometrů v provozu od roku 2001, má evidováno do roku 2012 celkem 263 dopravních nehod, při nichž zemřelo dvacet čtyři osob, 13 se těžce zranilo a 78 lehce.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video