Výhru komunisté neobhájili, v okrese zvítězilo ANO: Volební účast byla velice nízká, do křesel krajských zastupitelů usedne devě

Lucie Steklá 2016-10-11 12:52:00

Okres Louny (lus, sal) Obchodní manažer, středoškolský pedagog, místostarosta i starosta. Takové jsou povolání těch, které jsme během víkendových voleb zvolili do krajského zastupitelstva Ústeckého kraje za okres Louny.

Zatímco v minulém volebním období měl region mezi krajskými zastupiteli pět zástupců, nyní to bude devět. Hájit zájmy našeho okresu budou po další čtyři roky zástupci KSČM, ČSSD, ODS a ANO. Mandáty v krajských volbách tak kromě zmíněných stran získala také Koalice Svoboda a přímá demokracie. Politické uskupení se podělí o pětapadesát křesel.
V krajských volbách po celé České republice triumfovalo hnutí ANO Andreje Babiše. Stejně tomu bylo i v okrese Louny. Dosud vládnoucí KSČM, která má také hejtmanský post, výrazně ztratila, stejně jako ČSSD na třetím místě. I přes pokles mají ale v okrese Louny komunisté o téměř čtyři procenta větší zisk, než celkem v kraji. V Ústeckém kraji, pokud se zaměříme na volební zisk, přitom komunisté zaznamenali nejlepší výsledek z celé ČR. Pravici se v kraji nedařilo.
Zájem o krajské volby je pokaždé nízký, letos počet voličů oproti volbám před čtyřmi lety ale ještě klesl. V roce 2012 byla v okrese Louny účast 33,8 procenta letos jen 29,35 procenta. K volebním urnám tedy nepřišla ani třetina lidí. V okrese Louny mohlo volit celkem 69 641 občanů, přišlo jich ale pouze 20 440. Bezmála padesát tisíc voličů (49 201) z Lounska, Žatecka a Podbořanska tak k volbám do zastupitelstva Ústeckého kraje vůbec nedorazilo. Platných odevzdaných hlasů bylo v okrese 98,41 procenta, neboť 315 hlasů bylo neplatných. V celém Ústeckém kraji byla ještě o něco nižší účast než v okrese Louny, dosáhla pouze na 28,9 %.
Na Lounsku, tedy ve městě Louny a všech spádových obcích, mohlo volit 35 065 obyvatel. K volbám jich dorazilo během pátečního odpoledne a sobotního dopoledne jen necelých jedenáct tisíc – 10 995 voličů. Volební účast na Lounsku tak byla 31,35 procenta. Nejvyšší volební účast byla v Kozlech (48,7 %), v Žerotíně byla 47,5 %, v Počedělicích dosáhla na 47,3 procenta. Nejméně lidí k urnám naopak přišlo v Toužetíně (21,4 %) a Chožově (24,8 %).
KSČM, která byla vítězem minulých krajských voleb, post jedničky neobhájila a skončila až na druhém místě se ziskem třinácti mandátů. O sedm více jich obdržel letošním vítěz voleb v Ústeckém kraji hnutí ANO. Nejvyšší volební účast na Žatecku byla v Lišanech (46,72%), nejmenší naopak v Měcholupech 21,37%. V Žatci přišlo k urnám 3963 lidí z celkových 15 437 voličů, volební účast byla 25,67%.
Největší sympatie u lidí vzbudili, jako ve většině krajů v republice, kandidáti hnutí ANO 2011. Do krajského zastupitelstva jich bylo zvoleno rovnou dvacet. V okrese Louny jim svůj hlas dalo 26,4% voličů. Náš region budou v dresu tohoto hnutí zastupovat Milan Rychtařík a Miroslav Matějka z Loun a Radim Laibl ze Žatce.
Druhé místo přiřkli voliči KSČM, která před čtyřmi lety ve volbách zvítězila a získala také post hejtmana, který zatím zastává Oldřich Bubeníček. Strana si z těchto voleb odnesla pouze třináct mandátů. Svá křesla obhájili současný náměstek hejtmana Stanislav Rybák (Louny) a Václav Beneš – starosta Blatna.
Třetí místo přiklepli volební hlasy ČSSD, která na okrese dostala podporu od 12,5% voličů, takže si oproti minulým volbám o pět procent pohoršila. Náš region bude v jejich řadách zastupovat Pavel Csonka, který svůj mandát obhájil, a nováček Karel Honzl – místostarosta Podbořan.
Čtvrtá skončila ODS se sedmi mandáty v zastupitelstvu, jeden z nich patří starostovi Domoušic Zdeňku Kutnerovi. V okrese Louny ODS podpořilo 8,7% voličů. Pátá příčka připadla koalici SPD a SPO, která se do krajského zastupitelstva dostala nově s pěti mandáty. V okrese Louny toto uskupení podpořilo 5,6% voličů, zastupitelem z našeho regionu se stal Jaroslav Vodička. Další strany a hnutí se již do zastupitelstva neprobojovaly.
Kdo nakonec zasedne v čele kraje, se uvidí až po skončení volebních vyjednávání a prvním ustavujícím zastupitelstvu.

 

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video