Obce a spolky se spojily proti úložišti

Alla Želinská 2016-10-13 09:11:00

Lubenec (tz, až) Obce a spolky dotčené přípravou hlubinného úložiště vyhořelého jaderného paliva a dalších vysoce radioaktivních odpadů a zároveň nespokojené s postupem zodpovědných státních institucí založily Platformu proti hlubinnému úložišti jako své dobrovolné neziskové společenství. Cílem platformy je prosadit takový způsob hledání řešení problému, který bude otevřený, průhledný a v němž obce a veřejnost budou mít zákony dostatečně garantované možnosti hájit své oprávněné zájmy.

Členské shromáždění, které se konalo 4. října v Božejovicích, si zvolilo své mluvčí, kteří se vždy po šesti měsících prostřídají. Prvním se stal Petr Klásek (starosta Chanovic), vystřídá jej Jiří Popelka (místostarosta Jistebnice), třetím bude Petr Nohava (místostarosta Pluhova Žďáru), čtvrtým by měl být Martin Schenk (spolek Nechceme úložiště Kraví hora).
Aktuálně má platforma 25 členů, mezi nimi i spolek Severočeský Ocelot, SOS Lubenec a spolek Za záchranu kostela Sv. Jiljí v Libyni.
„Budeme prosazovat celospolečenskou debatu o problému vyhořelého jaderného paliva a různých způsobech řešení, zastavení probíhajících průzkumných prací a přehodnocení dnešního harmonogramu pro vyhledávání úložiště, naprosto průhledný a otevřený proces hledání řešení, přijetí zákonů, které zajistí, aby obce i veřejnost mohly účinně hájit své oprávněné zájmy při rozhodování o nakládání s vyhořelým palivem a radioaktivním odpadem. Průzkumná území na sedmi lokalitách byla stanovena nejen v rozporu s názorem obcí a jejich občanů, ale také na základě rychle se měnících představ odpovědných institucí, kde všude má být úložiště hledáno,“ uvedl Petr Klásek, mluvčí Platformy proti hlubinnému úložišti s tím, že s těmito požadavky budou zástupci platformy oslovovat zodpovědné politiky, úřady, ale i veřejnost, a to nejen v ČR.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video