Návrh nominace je už v Paříži

Veronika Salášková 2016-11-05 01:01:00

Žatec – Návrh nominace na zápis Žatce na seznam světového dědictví UNESCO už je v Paříži. Doručilo ho tam české ministerstvo kultury. Jedná se zatím o jeho pracovní verzi. Město nyní čeká na připomínky k ní, aby je mohlo zapracovat a vytvořit konečnou – ostrou verzi.

Na dokumentaci pro nominaci se pořád ještě pracuje. „Prakticky jsme dokončili tzv. draftovou verzi – pracovní verzi naší nominace ještě bez ucelené grafiky. Tuto textovou část město prostřednictvím ministerstva kultury doručilo do Paříže k prvnímu čtení a posouzení,“ popsal místo-starosta Jaroslav Špička. Po polovině října by ji měly doplnit případné připomínky z Paříže. „Teď budeme čekat zhruba do 15. nebo 20. listopadu až nám z Paříže zpátky přijdou připomínky. Ty se budeme snažit co nejlépe zapracovat, aby vznikla už ne-pracovní – ostrá verze, která, pokud to posvětí ministerstvo kultury, půjde na konci ledna do Paříže a bude hodnocena odborníky,“ nastínil místostarosta další kroky. Pak by se Žatec ocitl pod drobnohledem posuzovatelů.  „V průběhu roku 2017, pokud tam ta naše ostrá verze bude ležet, bude probíhat hodnocení. Budou nás navštěvovat komisaři UNESCA, ICO-MOSU a budou si dělat průzkum ve mě-stě. Přijedou jak ohlášení, tak i bez ohlášení, mohou to být třeba komisaři v podobě turistů. Budou hodnotit naše město,“ řekl Špička. Na výsledný verdikt by si pak město chmele a piva počkalo až do června či července roku 2018. O zápis na prestižní seznam UNESCO se Žatec chce ucházet s industriálním chmelařským dědictvím. V případě úspěchu by na seznam byly zapsány celé lokality v městské památkové rezervaci a zóně, které jsou spjaty s chmelem a vařením piva – sklady a sušárny chmele, ale také např. bývalý Dreherův pivovar – nynější Frutu nedaleko západního nádraží. Celkem se jedná o více než 80 objektů.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video