ZUŠ má nového ředitele, do Vánoc uspořádá dvanáct koncertů

Alla Želinská 2016-11-10 11:42:00

Podbořany – Čtyři výchovné koncerty během dvou dnů, dvanáct naplánovaných koncertů a vystoupení do vánoc – to jsou výsledky posledních několika týdnů a nejbližší plány Základní umělecké školy v Podbořanech s novým ředitelem Martinem Říhovským. S nástupem na nové místo od 1. října má bývalý dlouholetý člen operního orchestru Severočeského divadla práce až nad hlavu, kromě výuky, náboru nových žáků musí řešit např. dočasné přestěhování ZUŠ do městského muzea nebo jednání s Českou školní inspekcí.

Bývalá ředitelka ZUŠ Jaroslava Jirásková v létě rezignovala z rodinných důvodů na vedoucí funkci. Rezignace přišla poté, co ve škole proběhla kontrola České školní inspekce, která poukázala údajně například na administrativní nedostatky, některé nedostatečně kvalifikované učitele či nízkou kontrolu. Inspektoři požadovali nápravu s tím, že se do školy na kontrolu ještě vrátí. Jaroslava Jirásková pokračuje ve škole jako učitelka hry na klavír a klávesy. Nový ředitel její učitelskou práci pochvaluje, stejně jako všech ostatních pedagogů, ať už dosavadních, nebo těch, co nově přišli.
„Na konci září proběhly v Podbořanech celkem čtyři výchovné koncerty ZUŠ pro žáky MŠ, ZŠ a gymnázia. Akcí se zúčastnila zhruba tisícovka žáků. Koncerty jsme pořádali pro možnost oslovit nové zájemce o studium na ZUŠ v Podbořanech. Akce nese plody a zájemci se hlásí. Letos máme novou učitelku Karolínu Hlinkovou, která tančí v Národním divadle v Praze a v divadle Hybernia. Je absolventkou Taneční konzervatoře Praha. Jsme velmi rádi, že umělci takového formátu si našli cestu do Podbořan na naši uměleckou školu,“ říká ředitel Říhovský.
Hlavně taneční obor potřeboval po odchodu Kateřiny Soldátkové „vzpruhu“. Právě tato učitelka opustila školu kvůli „nedostatečně kvalifikaci“, kterou vytýkala ČŠI, nyní se jako učitelka ve školce věnuje malým dětem. Spolu s ní z tanečního oboru odešlo i několik desítek žáků.
Do Vánoc ZUŠ chce uspořádat cca 12 koncertů a vystoupení, jeden z nich – Adventní komorní koncert – se uskuteční 11. prosince v kostele sv. Petra a Pavla a další, Vánoční hudebně – taneční večer, má být zaměřen na tanec a proběhne 19. prosince v Kulturním domě v Podbořanech. „Tam vystoupí naši žáci tanečního, ale i hudebního oboru a také naše paní učitelka Hlinková společně se svým manželem. Bude to pro veřejnost určitě zajímavé vystoupení, které se v Podbořanech jen tak nevidí,“ dodává M. Říhovský. Osobně preferuje, když pedagogové školy jsou také aktivními umělci. „Je to velká motivace pro žáky i veřejnost k nám přivádět své ratolesti a nechat je umělecky vzdělávat. Máme tedy to štěstí, že takové kantory na škole máme. Jinak bychom chtěli navázat spolupráci v regionu s dalšími uměleckými školami a kulturními institucemi,“ zdůraznil ředitel.
Podbořany podle něj vždy měly a mají dobrý zvuk. „Neznám člověka, který by sem alespoň jednou nezavítal. Je to krásný kraj a řada lidí ve městě ráda pobude, zajede na výlet či zavítá do Doupovských lesů. Naše škola je nyní ve fázi oprav a rekonstrukce, a tak sídlíme přechodně v Muzeu Volyňských Čechů. Město chce investovat do naší školy a my se zase budeme snažit dělat městu Podbořany dobré jméno. Jsem rád, že v naší škole pracuje řada kvalitních učitelů, kteří mají dětem co nabídnout. Máme vynikající klávesové oddělení, které dosahuje těch nejvyšších met na celostátní úrovni soutěží ZUŠ. Máme nyní nového učitele na dechové nástroje, který je profesionální hobojista, absolvent Janáčkovy Akademie múzických umění v Brně, a tak by se dalo pokračovat. Jsme sice malý kolektiv, ale jistě máme co nabídnout veřejnosti,“ řekl M. Říhovský.

 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video