Žatec letos proinvestuje rekordní částku, 115 milionů

Lucie Steklá 2017-01-16 12:39:00

Žatec (lus) Osm podaných žádostí o dotace, plány na velké investice. To vše čeká město Žatec v letošním roce. Seznam investic pro letošní rok žateční zastupitelé schválili po bezmála dvouhodinové debatě na svém posledním loňském zasedání. V roce 2017 zastupitelé vyčlenili 115 milionů na investice, což je rekordní částka. Samotný rozpočet města počítá v příštím roce s příjmy 307 milionů a výdaji 396 milionů korun. Rozdíl ve výši 90 milionů korun se má pokrýt z výsledku hospodaření letošního roku a z peněz, které město Žatec letos na investicích neutratilo.

Na seznamu investic za 115 milionů korun je dvacet akcí. Další dvě desítky akcí za celkem 114 milionů korun hodlá město realizovat, jen pokud na ně získá finanční prostředky formou dotací.
Mezi plánované velké investice v Žatci v letošním roce patří například výstavba nového sběrného dvora v Perči, jež si vyžádá největší náklady (23,7 milionu), druhou nejnákladnější akcí je zasíťování osmnácti pozemků na Kamenném vršku (19 milionů), nové kontejnery na odpad přijdou radnici na 15,9 milionu. Čtrnáct milionů je plánovaná investice do opravy střechy ZŠ Komenského alej, stejně jako oprava tělocvičny ZŠ 28. října. Právě o této investici, která původně nebyla pro letošní rok v plánu, zastupitelé dlouho debatovali. Tělocvična a její zázemí je dlouhodobě ve špatném stavu. Parkety na podlaze jsou poškozené, obložení v dezolátním stavu, opadává omítka, v šatnách jsou vlhké zdi, do objektu zatéká, toalety a sprchy neodpovídají zákonným požadavkům. Už řadu let se hovoří o nutnosti rozsáhlé rekonstrukce. Mělo k ní dojít v loňském roce, nakonec z ní ale sešlo.  Osm milionů spolkne rekonstrukce budovy městské policie, opravy komunikací v Bezděkově a Velichově celkem 9,1 milionu.
S náklady 2,5 milionu chce radnice opravit most N. Belojanise (2. etapa), zrekonstruovat Nákladní ulici (2,4 milionu) nebo ulici Horovu (2 miliony). Investiční akce rekonstrukce Klášterní ulice, propojka cyklostezek a oprava v ulici Nádraží schody si každá vyžádají náklady ve výši 1,9 milionu korun.
Letos chce Žatec pokračovat v přípravách investic, ale také na vypracování projektových dokumentací.
Na ně má radnice připraveno pět milionů korun. Plánovanými investicemi v Žatci je například úprava některých náměstí, revitalizace městských parků či rekonstrukce další budovy v areálu nemocnice. Nejvíc, milion a půl, si mají vyžádat projekty na revitalizaci městských parků. Vypracování projektů ještě neznamená, že se budou jednotlivé akce v brzké době realizovat. Záležet bude na mnoha okolnostech, definitivně o jejich realizaci rozhodnou zastupitelé.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video