Na zámek místo turistů přijdou pracanti

Jan Vnouček 2011-10-09 00:00:00

Krásný Dvůr – Turistická sezóna na Státní zámku Krásný Dvůr pomalu končí. Takže přišel čas na její zhodnocení. Na pořad dne se také dostala podzimní údržba památky a nezbytné opravy a vylepšení návštěvnického pohodlí. Již v září začala rekonstrukce vstupní brány na nádvoří.  Zatím se vyměnil pojezdový mechanismus, na jaře dojde ještě k repasu dřevěných vrat a nově se omítnou zděné sloupy.

„Kdysi se pojezd zalil betonem příliš mělce, kladky se proto vlivem mrazů přes zimu zvedaly. Brána šla pak špatně zavírat a otvírat, což poškozovalo i sloupy. Teď se tam do nezámrzné hloubky zabetonovaly nové ocelové pojezdy, které po kolejnicích lépe jezdí. Boužel mi nepovolili kovovou bránu, která není ta těžká a nepodléhá tolik povětrnostním podmínkám,“ stěžuje si trochu Andrea Minaříková.
Začátkem října se dále mělo začít s budováním přípojky ke kanalizačnímu řadu. „Konečně na ni připojíme toalety a sociální zařízení. Ale musí se to stihnout do adventního jarmarku, protože s ebud ekopat i na nádvoří,“ uvedla kastelánka . V zimních měsících dojde též na rekonstrukci stávajících sociálních zařízení pro návštěvníky. V současné době se zatím zpracovává projektová dokumentace. „Snad na to vyhádáme nějaké peníze,“ doufá Minaříková.  Aby toho nebylo málo, pustí se na podzim také do renovace cesty od Tisíciletého dubu k Voliéře, kterou letos poškodila povodeň. „Ta vymletá cesta nás hodně pálí. Je hrozné, v jakém je stavu, proto už nechci čekat  na peníze na celkovou revitalizaci parku a opravíme ji sami s odborným dozorem,“prozradila.
Zatímco majitelé a provozovatelé koupališť nad letošním létem pláčí, zámecká kastelánka je se statistikami vcelku spokojená. Oproti loňsku totiž návštěvníků mírně přibylo a zatím není nouze ani o říjnové zájezdy. Od dubna do konce září si interiéry barokní památky prohlédlo 9 123 platících zájemců přitom vloni to za stejnéobdobí bylo jen 9 020 lidí.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video