Ministr obrany Vondra přiletěl do Žatce vrtulníkem

Veronika Salášková 2011-10-11 00:00:00

Žatec – Vzácnou návštěvu hostilo minulé pondělí žatecké gymnázium, na své cestě z Doupova se zde zastavili ministr obrany Alexandr Vondra a náčelník Generálního štábu Armády ČR armádní generál Vlastimil Picek. Oba promluvili o stavu armády, o předpokládaném zrušení jednoho vojenského újezdu a po dvou letech obnovení rekrutace vojáků, plánovaném omlazení armády a aktivních zálohách. Ministr Vondra také zavzpomínal na zakládání Občanského fóra a na to, že po revoluci šel na Hrad s nechutí, ale přece, když mu Václav Havel tenkrát řekl, že s ním prostě musí. Mluvil také o své práci velvyslance v USA. 

Zodpověděl také řadu otázek studentů, kteří se nejprve obligátně ptali, zda ho práce ministra baví nebo jakých dalších cílů by chtěl dosáhnout. Postupem času se studenti osmělili a pokládali dotazy více na tělo – co říká na zvýšenou míru vulgarity při jednání vlády, jestli se setkal s korupcí, zda se budou obnovovat tanky, zda se plánuje znovuzavedení odvodů a jestli si myslí, že by Evropu mohl v budoucnosti čekat nějaký válečný konflikt v souvislosti s vlnou arabských přistěhovalců. Ministr ve svých odpovědích vulgární projevy odsoudil a úplatek mu nikdo nenabízel. Spolu s generálem Pickem řekli, že obnovení tanků se zatím neplánuje. Vysvětlili také, že odvody by nebyly plošné, ale jednalo by se spíš o specialisty z určitých profesí, kteří by mohli být povoláni. Na dotaz možného konfliktu ministr odpověděl, že nemůžeme spoléhat na to, že by Evropu nečekal. Proto podle něj nesmíme rezignovat na obranu svých hranic.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video