Státní reformy dusí domov pro seniory

Jan Vnouček 2011-10-29 00:00:00

Podbořany – Domov pro seniory v Podbořanech možná čekají problémy. Městské zastupitelstvo mu sice na svém posledním zasedání schválilo navýšení příspěvku zřizovatele o 200 tisíc Kč. Ale jeho ředitelka Marie Henlínová žádala navíc o 500 tisíc Kč. V souvislosti se státní reformou sociálních služeb a změnami zákona o sociálních službách 108/2006 Sb. se totiž letos snížila dotace ministerstva práce a sociálních věcí a došlo k výpadku příspěvku na péči. Státní dotace má navíc postupně zmizet úplně. 

Ta přitom představuje třetinu celého rozpočtu ústavního zařízení. Podle představ ministerstva má být nahrazena individuálním příspěvkem na péči jednotlivým klientům. Ten je ale v rámci státních úsporných opatření drasticky snižován.
„Máme klienty s převahou příspěvku v 1. stupni. A v roce 2011 se stalo to, že tito klienti, kteří brali příspěvek 2000 Kč měsíčně, rázem berou  pouze 800 korun,“ seznámila zastupitele se zoufalou situací Henlínová. „Rešili jsem tuto situaci se zřizovatelem již v březnu, kdy jsme se dozvěděli výši státní dotace, která nám byla snížena o 776 tisíc. K tomu byl v návrhu rozpočtu zřizovatele příspěvek na provoz snížen oproti roku 2010 ze 2 miliónů na 1,8 miliónu. Z toho vyplývá, že začátkem roku bude výpadek příjmů ve výši 1 milion korun,“ vyčíslila ztráty ředitelka.
Vedení Domova se pokusilo v průběhu roku řešit schodek rozpočtu žádostí o okamžité přešetření sociální situace jedné třetiny svých klientů, aby okresní správa sociálního zabezpečení tyto příspěvky zvýšila. Stal se však pravý opak. „OSSZ dostal od státu úkol nezvyšovat jakýmkoliv způsobem příspěvek na péči. Takže ho třetině lidí   zachovala, třetině ho zvýšila a třetině ho snížila nebo úplně sebrala. Takže jsme na tom ještě hůře, než na začátku roku,“ posteskla si  manažerka.
Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek se snaží přenést tyto náklady na krajské a obecní samosprávy. Ty na to ovšem nemají dostatek prostředků. Kraje zatím odmítají dorovnat chybějících 2,4 miliardy Kč, které budou podle Rady Asociace krajů  celorepublikově na sociální služby v roce 2012 chybět. A také samosprávy se potýkají s financemi. „Dorovnali jsme rozpočet z minulého roku, kdy byl snížen právě o těch 200 tisíc. Ale není to proto, že bychom nechtěli dát celých 500 tisíc. My je prostě nemáme,“ vysvětlil starosta Podbořan Radek Reindl, proč rada města doporučila navýšení pouze o schválenou částku. V této souvislosti zmínil především mimořádný výdaj 15,3 milionu Kč na zpětný převod ubytoven pro sociálně vyloučené, což jsou podle něj vlastně také náklady na sociální sféru.
Další situace se bude odvíjet podle toho, zda domov pro seniory v březnu obdrží státní dotaci 6, 5 miliónu Kč. „Pokud bude krácena stejně jako letos, tak už teď víme, že nám příspěvek od města 2 milióny nebude stačit,“ varovala Henlínová. Podle starosty Reindla je radnice připravena na možné varianty. Jednou z možností může být například rozpuštění investičního fondu. „Politika státu v této oblasti je hrozná. My plně sdílíme názory paní ředitelky, ale je to bohužel věc vlády ČR, jak se k tomu staví,“ povzdechl si starosta.
Domov pro seniory v Podbořanech je druhý největší poskytovatel sociálích pobytových služeb v okrese. Je velmi dobře hodnocen jako moderní sociální zařízení.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video