Třídičku na skládce postaví Šilhánek. O podmínkách se bude ještě jednat

Jan Vnouček 2011-12-14 00:01:00

Podbořansko, Vrbička – Třídírnu komunálního odpadu u skládky Vrbička postaví a bude provozovat společnost Šilhánek a syn z Kryr. Minulý čtvrtek to schválila mimořádná valná hromada skládky, která proběhla ve Vysokých Třebušicích. Její akcionáři z řad měst a obcí tak souhlasili s volbou dozorčí rady, která tohoto ekonomicky silného investora vybrala ve výběrovém řízení ze tří zájemců. Dalšími byly společnost Marius Pedersen a městys Nepomyšl.

O přesném znění smlouvy, která upravuje finanční podmínky zhotovení díla a jeho provozování, se ale bude ještě jednat. Shromáždění vlastníků v tomto bodě vyhovělo námitkám zástupců Nepomyšle, kterým se text původně předloženě rámcové smlouvy zdál pro Vrbičku nevýhodný. „Podařilo se nám přesvědčit starosty, že by se některé podrobnosti měly s panem Šilhánkem ještě prodiskutovat. Jde nám jen o to, aby smlouva byla oboustranně výhodná,“ zdůvodňuje svůj postoj nepomyšlský starosta Josef Lněníček.
Ne všichni členové vedení Skládky Vrbička mu ovšem tento postoj věří a obviňují ho, že záměrně hází celému projektu klacky pod nohy. Úložiště odpadu se totiž nachází v katastrálním území, které spadá pod Obecní úřad Nepomyšle, a zákonné poplatky z uložené tuny odpadu jsou nezanedbatelnou součástí nepomyšlské obecní pokladny. Čím více odpadků se separuje, tím méně se na skládku uloží a tím méně Nepomyšl, ale třeba i Vroutek, dostane. Jen v loňském roce skládka této obci vynesla 900 tisíc Kč měsíčně. „Bez třídění bychom mohli skládku do tří až pěti let zavřít, takhle bude fungovat dalších 15 až 20 let,“ jmenoval hlavní klad výstavby třídírny předseda dozorčí rady Martin Gutzer. „Kromě toho musíme udržet krok s konkurencí,“ dodal.
Lněníček s tímto obviněním ale nesouhlasí. „Samozřejmě, že ty peníze nám budou chybět v rozpočtu a byl bych špatný starosta, kdybych se o ně nebral. Ale proti výstavbě třídírny nejsme . Považujeme ji z hlediska ekologického a dlouhodobě i z hlediska ekonomického za pozitivní krok. Sice budeme dostávat ročně o dost méně, ale zase se tím prodlouží životnost skládky a poplatky za ukládání k nám tak budou plynout více let. Nemáme nic ani proti panu Šilhánkovi, respektujeme ho jako finančně silného partnera. Chtěli jsme jen, aby se přepracovala předložená rámcová smlouva,“ brání se Lněníček.
Nepomyšl dříve také prosazovala, aby třídírnu komunálního odpadu postavila a provozovala sama Skládka Vrbička. To však bylo její dozorčí radou s poukazem na vysoké vstupní náklady, které by údajně mohly dosáhnout až 100 milionů Kč, odmítnuto.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video