Odkud se bere stromek, kapr a cukroví? Odpověď najdete na nové výstavě v Křížově vile

Iveta Drlíková 2018-11-18 18:00:00

Minulý čtvrtek byla v Křížově vile slavnostně zahájena výstava, která přestavuje vánoční svátky trochu jinak, a to z pohledu dlouhodobého lidského úsilí, které je zapotřebí k tomu, abychom mohli 24. prosince usednout ke štědrovečerní tabuli.

Autoři tuto expozici s názvem Než přijde… rozdělili do tří témat, ve kterých osvětlují, odkud se bere stromek, kapr a vánoční cukroví. První část výstavy tak představuje vývoj a vznik komodit potřebných k pečení cukroví, jako různé druhy obilovin, polotovary a další suroviny. Najdete zde i malou dobovou kuchyňku, které vládne kuchařka „Andělka“ a různé její náčiní. Druhá část se věnuje rybářství, a tedy cestě nejen vánočního kapra na náš stůl. Poslední pak přibližuje práce v lese, například jak se stromy vysazují nebo tvoří paseka. K vidění je zde i nářadí a opět nechybí ani postava lesníka. „Musím říct, že výstava byla překvapením i pro mne. Sám jsem si na začátku neuvědomil, kolik je za tím práce, a že v normálním lidském životě jeden rok na to, aby třeba vyrostl vánoční stromek, rozhodně nestačí. Na informačních panelech přibližuje každé z témat vždy jedna osoba, která návštěvníkům klade i otázky. My jsme si je pracovně pojmenovali lesník Pepík, rybář Lukáš a kuchařka Andělka, “ říká muzejní pedagog Miroslav Černý, který s kolektivem zdejších pracovníků výstavu vymyslel a připravil.

Výstava v Křížově vile potrvá do 30. prosince a její součástí budou pekařské a řezbářské dílničky, na které se zájemci ovšem musejí předem objednat. V plánu jsou pak i dva vánoční koncerty.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video