,,Heslo ,,na Žatec dobrý“ chápu jako takový přípitek,“ říká jeden ze správců stránky Vladimír Vlach

Hedvika Mašková 2018-12-09 17:30:00

Facebooková stránka ,,Na Žatec dobrý“ patří k jedněm z nejvíce sledujících a určitě k nejživějším stránkám věnujícím se aktuálním informacím o Žatci. Podle Vladimíra Vlacha, který patří ke skupině lidí, kteří stránku spravují, a je zároveň nejaktivnějším přispěvatelem, je základem úspěchu stránky dlouhodobá aktivita, kontinuálnost, pravidelnost a týmová spolupráce. Co správce k založení stránky přivedlo, jaké příspěvky mají mezi sledujícími největší úspěch, a jak se staví k slovním potyčkám, ke kterým občas v komentářích dochází? Na to a mnohem více jsme se zeptali právě Vládi Vlacha!

• Spravujete populární facebookovou stránku ,,Na Žatec dobrý“, kterou sleduje více než 3 200 lidí, co vás k jejímu založení přivedlo?

Já osobně jsem u založení nebyl. Jsem součástí redakčního týmu od roku 2015.

Stránku zakládali tři kamarádi – Víťa Konečný, Tomáš Weidisch a Radek Holodňák.

Myslím si, že myšlenka je pořád zachovaná. Cítili, že zde není žádné rychlé online zpravodajství, které by slučovalo různé zdroje a zaměřovalo se čistě jenom na Žatec.

Když chce jednotlivec nebo nějaké sdružení udělat akci a nechce si zaplatit inzerci na výlepových plochách, nebo chce oslovit právě okruh lidí na internetu, prostřednictvím naší stránky se o dané akci dozví více lidí. To byl zřejmě další z impulsů.

• Jak dlouho již stránka funguje?

Stránka byla založená 14. dubna 2013. Já v tu dobu ještě na Facebooku nebyl. Když jsem začal sledovat, co se v Žatci děje, tak jsem narazil na několik stránek o Žatci – Nový Žatec, Na Žatec dobrý, Rodáci Žatec a několik dalších. Přišlo mi, že stránka Na Žatec dobrý je nejobsáhlejší a nejživější.

Když jsem si pak v roce 2015 přečetl výzvu: ,,Jestli se k nám chcete přidat, tak se nám ozvěte. Hledáme lidi do týmu, kteří by vyhledávali novinky a informace o Žatci.“, tak mi to přišel jako dobrý nápad a klukům jsem se ozval. Od podzimu 2015 jsem tedy začal na stránku vkládat příspěvky i já a časem se situace vyvinula natolik, že jsem dlouhodobě nejaktivnější přispěvatel (smích) . 

• Na jakém principu stránka funguje?

Na stránce máme několik zásad – být nezávislí a vkládat do příspěvků, pokud možno, trochu nadsázky a humoru. Hodnocení necháváme na čtenářích.

Máme také svá interní pravidla. Jedním z nich je, že když sdílíme něco odjinud, tak k tomu dopisujeme jednu, dvě nebo maximálně tři věty, který by měly navodit, co může v odkazu člověk čekat, ale nemají ve čtenáři vyvolávat dojem, že se mu snažíme podsunout nějakou naší myšlenku.

Humor se pak snažíme vkládat do závěrečného komentáře, který vychází z hesla ,,na Žatec dobrý“. Když jsem se se stránkou jako čtenář setkal poprvé, tak jsem si říkal, že je to nějaká humoristická stránka. Cítil jsem, že heslo ,,na Žatec dobrý“ je myšleno tak, že to sice není úplně dobrý, ale na Žatec to dobrý je (smích).  Postupem času jsem si k tomuto heslu vytvořil trochu jiný vztah. Dnes ho chápu jako takový přípitek. Když se připíjí ,,na zdraví“, tak ,,na Žatec dobrý“ nebo ,,na Žatec cestovatelský“ nebo něco. Toto heslo je část, kam se snažíme tu nadsázku vložit podle nápadu redaktora.

• Kolik členů čítá váš tým?

Tým je aktuálně složen z osmi lidí – tři zakladatelé, které jsem již jmenoval. Potom je tam dlouhodobě Monika Slavíková, která začala v Žatci s organizováním sportovních akcí, jako je Adventní běh a tak dále. Pak jsem se přidal já a během posledního roku se přidali další tři členové – Daniel Nociar, Ota Blail a ty.

• Jaký je základ úspěchu facebookových komunit jako je ta vaše?

Nutnost pro to, aby mohla stránka uspět je dělat to dlouhodobě, kontinuálně a prostě pořád, protože existují dobré nápady, ale ve chvíli, kdy se do toho pustí jeden člověk, kterého to přestane po půl roce bavit, tak to skončí.

Další ze základů úspěchu je, že stránky spravuje větší tým – více lidí dohromady. A pak musí být nějaká myšlenka, za kterou se musí jít, a která čtenáře zaujme.

V našem případě je myšlenka jasná – zpravodajství a kultura, které je zaměřeno čistě na jednu lokalitu.

• Přihlížíte při vkládání příspěvků na to, že lidé jsou na Facebooku nejčastěji mezi šestou až osmou hodinou večerní?

Nemáme pravidla tak striktní, že bychom měli něco vkládat jen mezi šestou až osmou hodinou.

Pokud jde o sdílení zdrojů, tak si myslím, že nejdůležitější je hlavně rychlost. Pokud někde vyjde článek nebo video, tak je důležité ho sdílet včas, aby byl aktuální.

Máme takové pravidlo, že se snažíme dělat mezi příspěvky časové rozestupy – alespoň hodinu až dvě.

Je ale pravda, že po desáté hodině večerní nemá moc smysl příspěvky vkládat.

• Jaké příspěvky mají na vašich stránkách mezi lidmi největší úspěch?

Mnohem větší úspěch mají vlastní příspěvky nad těmi sdílenými. Něco, do čeho člověk vloží svou energii a čas. Nejen to, že třikrát klikne a napíše jednu větu. Ty sdílené mají dosah lidí, ke kterým se naším prostřednictvím dostanou, obvykle kolem 1 500. Vlastní příspěvky se dostanou k výrazně většímu počtu, jen za poslední měsíc se tři dostali k více než pěti tisícům…

Já se po celou dobu, co na stránce jsem, snažím vkládat vlastní příspěvky anebo do již vzniklých vložit něco svého, jako například do videa týkajícího se mostu přes žiželické údolí. Video mělo před cca rokem a půl velký úspěch, protože se jednalo o něco, co člověk nikde jinde nenajde. Podobný úspěch mělo svého času také fotoalbum týkající se shromáždění po nešťastném incidentu, při kterém zemřel člověk a demonstrací u pizzerie. Udělal jsem fotografie pietního místa, svíček a vyvěšených plakátů. To byl historicky nejživější příspěvek. Skrz sociální síť Facebook se to dostalo k více než stovce tisíc lidí.

• Kdo všechno může na vaši stránku vkládat příspěvky?

Přímo vkládat je může pouze osm redaktorů. Kdokoli nás však může kontaktovat, ať už zprávou nebo příspěvkem na zeď. Pokud má někdo zájem cokoli propagovat, tak doporučuji nám napsat zprávu. Když to bude přibližně zapadat do našeho konceptu, tak se nestává, že bychom někoho odmítali.

• Pod některými příspěvky se na vašich stránkách rozvíjejí dlouhé diskuze. Někdy dochází i ke slovním útokům. Jak se k tomu jako správci stavíte?

Máme opět nepsané pravidlo, že do těchto diskuzí nemá nikdo z nás přispívat jménem stránky, protože, jak už jsem na začátku zmiňoval, stránka má být nezávislá. Pokud se chce kdokoli z redaktorů zapojit, tak může pouze svým jménem. Na to má samozřejmě právo.

Pokud nejsou příspěvky vyloženě nenávistné nebo sprosté, tak je každého odpovědnost, co napíše. Jde o veřejnou stránku, takže případné následky si ponese sám.

K tomu, abychom přispěvatele blokovali, přistupujeme opravdu jen výjimečně. Ve větší míře jsme několik lidí zablokovali právě v souvislosti s vyhrocenou diskuzí ohledně úmrtí člověka v pizzerii.

• Dostáváte od svých sledujících zprávy?

Obecně je zpráv málo. Většinou vše, co na stránky vkládáme, vyhledáváme sami.

Chtěl bych povzbudit kohokoli, kdo něco pořádá nebo se dozví jakoukoli aktualitu, ať napíše a pošle, my to rádi zveřejníme.

• Jaké plány máte se stránkou do budoucna? 

Z velké části je stránka tvořena sdílením informací odněkud, ale myslím si, že cesta a budoucnost je trochu jinde, a to hlavně v čím dál častějším vkládání vlastních a ne přebraných příspěvků.

• Kolik byste si přáli, aby měla stránka sledujících? Máte vůbec takové vize?

Zájem se určitě zvyšuje, ale cíle v počtu sledujících nemáme.

Před dvěma lety jsme měli akci při dosažení 2 222 sledujících. To jsme ve spolupráci s předsedou Spolku rodáků a přátel města Žatce Petrem Šimáčkem této "jubilejní" uživatelce – žatecké zdravotní sestře – věnovali grafické listy s vyobrazením Žatce.

Možná se domluvíme a uděláme podobnou akci, až budeme mít 3 333 sledujících, což bude zanedlouho.

Děkujeme za rozhovor!



Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video