Komentář Pavla Macáka: Divadelní fraška na demokracii v lounském provedení

Pavel Macák 2011-12-30 01:42:00

Louny – Jak je v současném volebním období pro lounské zastupitelstvo příznačné, politikaření se stalo pro jeho členy víceméně sportem číslo jedna. Předvádět se za řečnickým pultem rádoby konstruktivními projevy, které jsou spíše podobny destruktivním, ničemu a hlavně městu neprospívajícím plivancům, je asi podle některých, a to myslím některé zastupitele v širším politickém spektru, doslova hobby. Pravda, je demokracie a každý má právo vyslovit svůj názor, ale měl by to být názor k věci, který danou věc posune kupředu, nikoliv ji zadupe do země jen proto, že ji nevyslovil on sám.

Ale k věci samotné. Na posledním městském zastupitelstvu v Lounech bylo asi nejdiskutovanějším bodem schválení jmenování ředitele městské policie. Jak jednoduché. Bylo vyhlášeno výběrové řízení, do kterého se přihlásilo jedenáct žadatelů, byla ustavena devítičlenná komise, ve které usedli zástupci šesti politických stran a seskupení, kteří jsou členy zastupitelstva a aby to bylo jo spravedlivé, nesměli být členy rady, a k nim byli nominováni ještě tři další občané města. Objektivnější výběrová komise snad už ani nemohla být jmenována. Všichni dostali přihlášky a po několika dnech z jedenácti, každý sám za sebe, označil čtyři uchazeče, kteří byli pozváni před komisi, aby se zde osobně představili a řekli svou koncepci o vedení strážníků. Bylo zvláštní, že všichni se v podstatě shodli na stejných uchazečích, kteří měli před komisi 1. prosince předstoupit. Ta všechny vyslechla a členové výběrové komise napsali na lístek, kdo se jim zdál nejlepší a koho doporučují na ředitele. Z devíti členů osm napsalo jméno Radka Příhody. Muže, který do nedávna pracoval v lounské městské policii jako zástupce ředitele a sám podal výpověď poté, co se kolem něho a ředitele Valeše roztočil kolotoč nařčení z nezákonných postupů a zneužití pravomoci veřejného činitele, který rozpoutali zastupitelé ČSSD, a utnulo to rozhodnutí státního zastupitelství, které rozhodlo, že nic nezákonného se nestalo.
Na zastupitelstvu minulé pondělí starosta Kerner proto na doporučení výběrové komise předložil návrh na jmenování Příhody ředitelem městské policie. Diskuze byla k danému bodu víceméně trapná a o ničem a z úst sociálního demokrata Růžka dokonce vypadlo, že starosta dělá ze všech blbce, protože mohl kandidáta na ředitele navrhnout sám a neschovávat se za výrok výběrové komise a hrát hru na demokracii. Vystoupil také jeden z neúspěšných žadatelů o tuto pozici, jakýsi Václav Zeman z Libochovic, který si postěžoval, že ani nebyl vybrán do druhého kola, aby přednesl komisi svou představu a osočil ji, že jednoznačně porušila podmínky výběrového řízení.
Stručně a jasně řečeno, Příhoda ředitelem nebyl jmenován o jediný hlas, když pro něj hlasovalo 14 zastupitelů a 11 se zdrželo. Třeba chyběl právě hlas Jaroslava Zívala (KSČM), který jako člen výběrové komise Příhodu doporučil. Ať je to tak nebo onak, jisté je, že se opět ukázali v tom „nejlepším“ světle a nebylo by od věci, kdyby se alespoň občas nad svým jednáním zamysleli a uvědomili si, že nekopou za sebe, ale za občany tohoto města.
Starosta Jan Kerner nám na otázku, Jak bude řešit neschválení kandidáta vzešlého z výběrového řízení na ředitele Městské policie Louny?, odpověděl, že od 16. ledna bude ředitele zastupovat jeho současný zástupce Radek Baláš. Tento stav bude pokračovat minimálně do dalšího zastupitelstva, které se sejde 20. února. Konkrétní další kroky chce starosta konzultovat s Radkem Příhodou, kterého považuje za regulérního vítěze řádného výběrového řízení na ředitele Městské policie Louny. Teprve na základě rozhovoru s ním se rozhodne, jaký zvolí další postup.


Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video