Podbořany zakázaly výherní automaty. Definitivně se jich zbaví až za tři roky

Jan Vnouček 2011-12-27 00:57:00

Podbořany –  Výherní automaty tu nechceme! Řekli si zastupitelé města Podbořany a jejich provozování na území města a jeho městských částí úplně zakázali. Na svém posledním zasedání totiž schválili obecně závaznou vyhlášku, která toto stanoví. Rozhodli se tak netrpět dále v okolí svých domovů místa, kde se koncentrují patologické společenské jevy. A to i za cenu ztráty každoročního příjmu, který od jejich provozovatelů plynul ve formě poplatků do městské pokladny. Podle podbořanského místostarosty Karla Honzla jen za letošní rok herny do městského rozpočtu přinesly částku okolo 3 miliónů Kč.

Na způsobu regulace sázkových her, loterií a jiných podobných her pracovala radnice již několik měsíců. Po srovnání s obdobnými vyhláškami jiných měst a konzultacemi s ministerstvem vnitra se nakonec nejprve před radu a pak i před zastupitelstvo dostaly tři varianty. „První možností je zakázat výherní automaty úplně. To také doporučila rada. Druhou možností je udělat časové omezení. My v navržené variantě máme povolení provozovat tyto automaty a videoterminály jen v nočních hodinách od 22 do 6 hodin. A třetí možností je vymezit jejich provozování místně. To znamená zakázat je v Podbořanech, Buškovicích a Hlubanech a v ostatních městských částech je nechat. Podle výkladu ministerstva vnitra jsou všechny tři varianty v souladu se zákonem,“ sděloval ještě před zasedáním zastupitelstva Honzl, který nakonec hlasoval pro první volbu.
Stejně jako Vladimír Záhorský, který apeloval pro úplné omezení. „V Podbořanech připadá podle statistiky na jeden výherní automat 82 občanů. Co se v těch hernách odehrává? Je to zdroj kriminality. Chodí tam nezletilá mládež. Plyne z nich gemblerství a drogy. Zhoršují normální život pro všechny občany. Všechny tyhle problémy zasahují do života rodin a drtí je,“ přednesl dětský lékař emotivně a navrhl jmenovité hlasování. Přidal se k němu i Petr Ráliš. „Časový zákaz by nic neřešil. Víme, že je tu osm nonstopů a asi 180 přístrojů. Funguje tu jen jedna policejní hlídka. A tak si myslíme, že by se v nočních hodinách mohla využít spíš k ochraně majetku a osob, které chodí do práce a nepotřebují čas trávit v hernách,“ zdůvodnil svůj hlas pro úplný zákaz. Stejně se rozhodl i Josef Archmann. „Musíme se také podívat na majitele restaurací, protože jim sebereme docela velký příjem. Přesto si myslím, že kdybychom měli zachránit od gamblerství jen pár rodin, tak bychom měli někompromisně volit variantu jedna,“ uvedl. Jediný protihlas reprezentovala Vladimíra Goricová, zaměstnankyně herny, která se bojí o zaměstnání. „Neberte nám práci. Lidi k nám chodí dobrovolně a naši majitelé platí, co mají,“ řekla ve svém vystoupení. Ale zastupitele nepřesvědčila a 16 z nich hlasovalo pro úplný zákaz, tři se hlasování zdrželi.
Ani toto rozhodnutí však neznamená úplný konec videoterminálů v Podbořanech. „Znamená to, že nebudou povolovány nové, ale staré budou zatím fungovat dál. Podle ministerstva financí, které videoterminály povoluje, ty stávající skončí až k 31. prosinci 2014,“ vykládá Honzl novelu loterijního zákona. Ten začne  platit 1. ledna 2012 a   obsahuje ustanovení, podle kterého obce můžou již fungující zařízení zakázat až za tři roky. Stát se tím chrání před hrozbou mezinárodních arbitráží, které by proti němu kvůli ušlému zisku mohly vést loterijní společnosti.

 

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video