Oprava Nerudova náměstí. Zastupitelé schválili uvolnění 11 milionů

Hedvika Mašková 2019-02-17 17:00:00

V plánech investic na tento rok je, mimo jiné, i oprava a celková revitalizace Nerudova náměstí. Na první etapu rekonstrukce je již připraven projekt a zastupitelé na svém posledním zasedání již schválili jedenáct milionů korun na stavební práce.

Během prvního zasedání zastupitelstva v tomto roce však ze strany Martina Veselého vyvstal dotaz ohledně parkovacích míst: ,,Řešíme nedostatek parkovacích míst, kalamitní situaci ve Dvořákově ulici. Sto metrů od tohoto místa máme náměstí, které je minimálně obydleno a ze studie je jasné, že se uprostřed náměstí bude nacházet ostrůvek s kašnou a zelení. Proč by se nedalo náměstí využít jako záchytná plocha pro návštěvníky města, když se do budoucna uvažuje, že by od divadla do Nerudova náměstí vedla lávka, která by urychlila příchod lidí do centra města?“  

,,Ostrůvek není travnatá plocha, je tam osázení čtyř stromů. Parkovací místa zde vznikají a koncepce projektu vychází z konzultace a návrhu pana architekta Vaníčka. Chtěli jsme tuto plochu zanechat jako náměstí a ne jako parkoviště. Projekt se připravoval v minulých letech. Dnes jsme ve fázi, kdy soutěžíme o dodavatele. Tento projekt je řádně vyprojektován, povolen a připraven k realizaci. Neřešíme to jako odbor rozvoje města jako parkovací plochu, ale jako náměstí – celek, který patří do městské památkové zóny. Určitě se dopravou a parkováním zabýváme. I tento projekt byl konzultován na komisi městské památkové rezervace a komisi dopravy. Nevznikl žádný požadavek, aby koncepce řešení byla změněna na parkovací plochu,“ vysvětlila vedoucí odboru rozvoje města Kateřina Mazánková.

Na nově opraveném Nerudově náměstí vznikne celkem třicet parkovacích míst. Položena bude rovněž nová kamenná dlažba. Zeleň nedaleko centra města doplní tři stromy. Uprostřed náměstí by pak mělo být dominantou umělecké dílo.

,,Osobně se s koncepcí malých náměstí, které byly vždycky v historii náměstími, jako například Okurkové náměstí, jehož rekonstrukce nás v podobném duchu také čeká, ztotožňuji. Když se zde bavíme třeba o třiceti parkovacích místech, tak zastupitelstvo města prodalo v loňském roce pozemek u bývalého Bonexu, kde by mohlo být těsně vedle komunikace 1/27 třicet parkovacích míst také na příjezdu do města jako záchytné parkoviště, ale to už jsou nevratné kroky. Ztotožňuji se s koncepcí, že těsně vedle centra města by se z tohoto náměstíčka nemělo dělat parkoviště. Měla by se mu dát historická podobu, kterou mělo a parkoviště řešit jiným způsobem,“ vyjádřila se k tématu také starostka Zdeňka Hamousová.

,,Občané se shodují, že parkovacích míst je v centru města dostatek. Je spíše na nás a dopravní komisi vymyslet, jakým způsobem auta v centru točit a ne vytvářet další parkovací zóny. Máme tu pět náměstí, kde se dá parkovat, ale musí se vymyslet model, aby tu auta nestály celý den,“ doplnil požadavek ze strany občanů zastupitel Martin Štross.

Letošní práce na Nerudově náměstí jsou pouze první etapou. Ta byla investičním záměrem města již v loňském roce, ale musela být odložena kvůli rekonstrukci vodovodu a kanalizace. Na první etapu navážou rekonstrukce přilehlých uliček.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video