Květiny pro bojovníky proti totalitě

Redakce 2012-01-13 00:21:00

Louny – Začátkem každého roku se u budovy Sokolovy v Poděbradově ulici v Lounech schází starosta města Jan Kerner se zástupci Konfederace politických vězňů, aby zde společně položili květiny a připomněli tak veřejnosti události, která se stala 7. ledna 1950, kdy byli v Praze ve věznici na Pankráci popraveni čtyři členové protikomunistického odboje. Mezi popravenými byli i dva lounští občané.

Místo tohoto pietního aktu, lounská Sokolovna, má v těchto událostech svůj neopomenutelný význam. Zde bylo v říjnu roku 1949 souzeno 23 členů skupiny Mapaž 5, která vedla v letech 1948 a 49 několik protikomunistických akcí včetně bombových útoků, které neměli na rozdíl od dnešní doby za cíl usmrtit, ale pouze zastrašit. Tenkrát v sokolovně padaly vysoké tresty, od několikaletých, přes doživotní až k trestům smrti. Položení květin proběhlo v pátek 6. ledna u pamětní desky na budově Sokolovny.

 

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video