Salmonelu obsahovala celá zásilka kuřecího masa

Lucie Steklá 2019-03-07 09:33:29

Veterináři našli salmonelu v dalším drůbežím mase z Polska. V lounském skladu Gastroplus ji obsahovala čtyřtunová zásilka. Ke spotřebitelům se maso podle mluvčího Státní veterinární správy Petra Vorlíčka nedostalo.

Netrvalo to ani týden, a veterinární správa našla další maso s obsahem salmonely. Státní veterinární správa (SVS) ve středu obdržela ze Státního veterinárního ústavu výsledky vyšetření vzorků polského mraženého drůbežího masa pozastaveného od minulého týdne ve skladu společnosti Petr Novotný – Gastroplus v Lounech. Vyšetření podle veterinářů prokázalo přítomnost salmonel i v této zbývající části zásilky. Celé množství bezmála čtyř tun masa bude podle vyjádření SVS neškodně zlikvidováno. Žádné maso z této části zásilky nebylo dále distribuováno a nemohlo se tak dostat ke spotřebitelům.

Vyšetření potvrdilo přítomnost tří různých sérotypů salmonel a to ve všech osmi šaržích, z nichž byly vzorky odebrány. V některých vzorcích se nacházelo hned více sérotypů salmonel najednou.

"Tato zjištění považujeme za závažná. Svědčí o přetrvávajících nedostatečných hygienických podmínkách zpracování," uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. Šarže byly vyráběny v různých termínech. Tři z nich 8. prosince 2018, zbývající v období od 3. do 14. února 2019. 

Již minulý týden SVS informovala o zjištění salmonel v první části zásilky od téhož polského výrobce. Z té se podařilo do dnešního dne zachytit zhruba jednu tunu, většina z této části zásilky (celkem cca 4,5 tuny) byla již prodána a tepelně zpracována do pokrmů napříč Českou republikou. SVS nemá žádnou zprávu o tom, že by někde došlo k nakažení spotřebitelů salmonelózou. SVS ve spolupráci s hygieniky situaci dále bedlivě sleduje. 

Již minulý týden SVS informovala o zjištění salmonel v první části zásilky od téhož polského výrobce. Z té se podařilo do dnešního dne zachytit zhruba jednu tunu, většina z této části zásilky (celkem asi 4,5 tuny) byla již prodána a tepelně zpracována do pokrmů napříč Českem.

SVS nemá podle Vorlíčka žádnou zprávu o tom, že by někde došlo k nakažení spotřebitelů salmonelózou a ve spolupráci s hygieniky situaci i nadále bedlivě sleduje. 

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Kaple sv. Anny v Hlubanech o Štědrém dnu pro vás otevřena...

Pozvání Mirky Farkasové na Štědrý den 24. 12. 2024.

Přehrát video
Koledy v podloubí: Žatec, 4. adventní neděle 2024

Zlatá neděle 22. 12. se nesla v Žatci ve znamení zpívání koled - v podloubí u Ramon café, tradice, za kterou stojí mj. ŽOK :-)

Přehrát video