Za dveřmi čekali roboti, kuchaři a kováři

Jan Vnouček 2012-01-20 00:21:00

Podbořany – Pro všechny zájemce o studium se v pátek a sobotu otevřela Střední odborná škola a Střední odborné učiliště v Podbořanech. Během dvou Dnů otevřených dveří si každý zvědavec mohl projít celý rozlehlý areál školy, seznámit se s případnými budoucími spolužáky, vyzkoušet si vybavení učeben i dílen, popovídat si s učiteli. V každé třídě byl připraven jeden z nich, který vábil žáky základních škol pro svůj obor. Kromě jednotlivých  návštěvníků autobusy dovezly i celé skupiny deváťáků z Lubence, Vroutku, Kryr, Radonic, Kadaně, Lipence, Kounova a Žatce. Mohou si vybrat z pět maturitních a 14 učebních oborů. Celkem je studuje zhruba 750 studentů. Pro žáky z větší vzdálenosti je připraven moderně vybavený domov mládeže. Ke sportovní vyžití slouží sportovní zázemí s dvěma posilovnami, saunou, tělocvičnou a sálem na squash. Při škole je zřízena Florbalová akademie.

Lákadlem kromě gastronomických předmětů jsou i technické nebo obchodní obory. Přitažlivé je pro kuchaře a číšníky například cvičné restaurace a bar, kde si  mohou naostro vyzkoušet umění obsluhování. Podle jednoho ze zástupců ředitele Jiřího Drápala ti nejlepší z nich pracují ve vyhlášených pražských podnicích. Technicky nadaní se zase tetelí blahem při konstruování mikropočítačem řízených robotů ze stavebnice Meccano. Předmět mechatronika zde již 4 roky buduje učitel Jiří Otipka, který dokázal výuku propojit i se soukromým sektorem. „Žáci se u nás učí počítačovému programování, základům robotiky, umělé inteligence, CNC programování apod. Nechceme od nich vědomosti do hloubky, ale měli by být schopni aplikovat. Na Technické fakultě v Liberci z nás byli v šoku, protože u nich se tyhle věci učí až ve 3. ročníku,“ pochlubil se vysokým renomé studijního oboru.  Manuálně zručné zase může zaujmout kompletně vybavená kovárna, která se dnes již jen tak nevidí. „Můžou si tu vyzkoušet i uměleckoukovařinu,“ vysvětlil učitel Michal Žádný rozvěšené dekorační kovářské výrobky.

 

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video