Zimní bitva se povedla, ale prodělala

Jan Vnouček 2012-02-01 00:08:00

Podbořany – Dvěstě středověkých vojáků v boji muže proti muže. Střelba z děl, hákovnic i luků. Vrhání z obléhacího katapultu. Atraktivní pyrotechnické efekty. Dobývání hradu a nakonec jeho zapálení. Ale taky relativně menší množství prokřehlých diváků. To byla sobotní Zimní bitva v Podbořanech. 19. ročník tohoto velkolepého divadla si tentokrát vypůjčil příběh ze začátku 15. století a předvedl, kterak se kdysi bojovalo o  majetek.

Hlavní organizátor Ondřej Dragula za spolupráce skupiny W-Arlet a kolegů ze Sdružení dobrovolných hasičů Pod-bořany nakonec na bojišti za koupa-lištěm nashromáždil bojovníky ze skoro dvaceti skupin historického šermu. Během válečného představení tak svůj šermířský i herecký  um ukázali členové České korouhve, Pánů ze Zvěřince nebo třeba Spolku na záchranu hradu Jenčova, kteří ohromovali obsluhou vrhacího stroje. Stále se bylo na co dívat. A díky dobrému ozvučení se nikdo v peripetiích válečného děje neztrácel. Zato se smíšenými pocity po skončení akce zápasil Dragula.
„Užil jsem si to, byla to krásná bitva. Bohužel přišlo jen asi 400 platících diváků. Loni to bylo 700, ale na nulu by jich bylo potřeba aspoň tisíc. Takhle jsme v minusu 20 tisíc,“ byl po skončení akce v rozpacích z výrazného prodělku. „I tak děkuji sponzorům, městu, stavební firmě Podhola, Tiskárně Leon a D-Gas Podbořany. Bez nich by žádná bitva nebyla,“ podotkl statečně. Fotografie z bitvy najdete ve fotogalerii na této strénce.

 

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video