Muzejní noc v Žatci nabídne i Jiráskovu Lucernu

Iveta Drlíková 2019-05-17 11:15:00

Pod taktovkou Regionálního muzea K. A. Polánka vypukne letos také v Žatci již potřinácté celostátní akce Muzejní noc. Zavítat na ni můžete v pátek 17. května od 17 do 22 hodin, a to do hlavní budovy muzea a také jeho poboček, Křížovy vily a Staré papírny. K akci se připojila i městská knihovna a divadlo.

Program začne v 17 hodin v hlavní budově muzea, a to vernisáží výstavy Když v Žatci hráli Ackermanna aneb Tradice Jana ze Žatce v Žatci, která připomene osobnost Jana ze Žatce. Představí knižní vydání jeho díla Oráč z Čech a ukáže unikátní fotografie z představení Oráče, které se hrálo pod širým nebem před kostelem v Žatci v roce 1940. Mezi exponáty bude k vidění i původní německá pamětní deska z roku 1921, která zdobila budovu městské radnice za první republiky. Během muzejní noci bude tato výstava otevřena jen do 18 hodin, ale až do 21.00 bude veřejnosti přístupná již probí-hající výstava Neuvěřitelný svět prvních zemědělců a dílničky pro malé i velké zájemce. Od 19 hodin zahraje v přilehlé zahradě ochotnický spolek ze Zeměch představení Lucerna na motivy stejno-jmenného díla Aloise Jiráska. V případě deštivého počasí se divadlo přesune do prostor Staré papírny.

V netradičním večerním čase můžete zavítat i na prohlídky aktuálních výstav do Křížovy vily a Staré papírny. Obě budovy budou tento den přístupné do 21 hodin. K muzejní noci se tradičně připojí i městská knihovna, která tento den nabídne nově registrovaným čtenářů slevu a děti od 6 do 14 let pozve na akci Nocování s knihovnou. Zajít můžete v pátek 17. května mezi dvacátou a dvaadvacátou hodinou také do divadla na prohlídku výstavy „170 let žateckého divadla“ v režii spolku A dál? 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video