Férová snídaně: sešli se u společného stolu na podporu místních pěstitelů

Lucie Steklá 2019-05-21 14:29:46

Lounsko (bah) Na více než 190 místech po celé České republice se v sobotu konal piknik na podporu fairtradových, ale i lokálních pěstitelů.

Lidé společnou snídaní z fairtradových nebo lokálních surovin dali najevo zájem o životy lidí, kteří pěstují naše potraviny, a solidaritu s nimi. Do akce se zapojili lidé ve Veltěžích, Slavětíně, Jimlíně, Peruci, Lenešicích, Lounech i Žatci. Kvůli počasí byla snídaně z venkovních prostor přesunuta „pod střechu“. Například ve Slavětíně se sešlo jedenadvacet lidí. Happening Férová snídaně proběhl ve Slavětíně poprvé a určitě ne naposledy.  

Na společnou snídani přišla s celou rodinou i Jana Novotná z Blanska. „Myšlenka Férové snídaně se mi moc líbí. Po dlouhé době jsem posnídala s přáteli venku a ještě tak podpořila fairtradové a místní pěstitele. Připravila jsem nám fairtradovou quinou, pro děti fairtradové kakao z mléka z ne-daleké farmy,“ řekla. „Piknik nám trošku zkomplikovalo počasí. Původně jsme ji plánovali na trávníku pod slavětínským kostelem, což je krásné místo v centru obce. Nakonec nás blížící se déšť vyhnal do přístřešku u radnice, ale i tak to bylo moc příjemné. Sešlo se nás tady 21 a každý přinesl něco dobrého. Míchaná vajíčka od domácích slepiček se jedla ještě teplá a děti ocenily krupicovou kaši, palačinky a wafle z mléka z farmy rodiny Suchých. Bylo moc milé, vidět, že lidem není lhostejné, co jedí a rádi si u jídla posedí s ostatními,“ doplnila organizátorka slavětínské snídaně Barbora Hájková.

Tato pikniková akce na podporu lokálních a fairtradových pěstitelů probíhá v ČR od roku 2011, vždy druhou květnovou sobotu na Světový den pro fair trade. Férovou snídani pořádají aktivní jednotlivci po celé republice, koordinaci zajišťuje česká nevládní organizace Fairtrade Česko a Slovensko.

Férová snídaně je největší akcí na podporu fair trade v České republice. „Účastníci Férové snídaně dávají symbolicky najevo, že jim není lhostejné, kdo a za jakých podmínek vypěstoval naše potraviny a suroviny pro jejich výrobu. Jsme rádi, že zájem společnosti o udržitelný způsob života a etickou spotřebu se v poslední době zvyšuje. To se projevuje mimo jiné i nárůstem počtu míst, kde lidé Férovou snídani pořádají,“ říká koordinátor akce Stanislav Komínek z organizace Fairtrade Česko a Slovensko.

Etická spotřeba má reálné pozitivní dopady, jak vysvětluje Stanislav Komínek: „Koncem loňského roku jsem navštívil ně-kolik fairtradových družstev pěstitelů kakaa v Pobřeží slonoviny a přímo od tamějších lidí slyšel, jaké přínosy pro ně spravedlivý obchod má. Například v obci Krezoukoue díky fairtradovému příplatku mohli po-stavit novou budovu školy, tamější družstvo zajišťuje pěstitelům také sazenice, nakupuje pro společnou potřebu sklady, náklad-ní auta, motorky a mačety. Přispívá na stav-by škol a na léky lidem ve vesnicích. Členové družstva také sami rozhodli o financování stavby zdravotního střediska a placení lékařské péče v pro všechny členy družstva a jejich rodiny,“ popisuje Komínek.

Známka Fairtrade označuje výrobky, které splňují sociální, ekonomické a environmentální standardy nastavené mezinárodní organizací Fairtrade International.

Zákazníky informuje o tom, že pěstitelé do-stali za svou práci spravedlivou a stabilní výkupní cenu, která pokrývá náklady na udržitelné pěstování. Zákazníci přispívají ke zlepšování životních podmínek drobných pěstitelů v zemích globálního Jihu.


Férová snídaně v Lounech. Domácí palačinky, rohlíky nebo buchty, to je jen několik produktů, které byly k ochutnání na „Férové snídani“ v lounské knihovně. Nechyběla ani domácí limonáda či snídaně připravená děvčaty z nakoupených surovin. K ochutnání tak byly například výrobky ze špaldové mouky z Eko farmy Úlovice. Bohužel menší účast byla asi ovlivněna chladným počasím a deštěm. Účastníci si na snídani přinesli vlastní dobroty, ať už fairtradové nebo lokální.

Ve Veltěžích piknikovali na podporu pěstitelů. K pikniku na podporu fairtradových, ale i lokálních pěstitelů se připojili také ve Veltěžích. Lidé společnou snídaní z fairtradových nebo lokálních surovin dali najevo zájem o životy lidí, kteří pěstují naše potraviny, a solidaritu s nimi. Přidala se i obec Veltěže, kde akce proběhla na dětském hřišti u obecního úřadu. Sešlo se na ní třináct lidí. Happening s názvem Férová snídaně proběhl v obci již poněkolikáté. Akce se koná vždy druhou květnovou sobotu na Světový den pro fair trade. 

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video