Žerotín, Ústí nad Labem (lus) Ve vzorcích potravin z kuchyně letního dětského tábora v Žerotíně, kde první červencový týden de-sítky dětí postihly zažívací potíže, se našlo velké množství bakterií svědčících o nevhodném zacházení s jídlem.
Podle vyjádření Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem problémy táborníků způsobila bakterie bacillus cereus. Ta je schopná v jídle vyprodukovat jed, který může vyvolat právě zažívací problémy.
„Produkuje ho, když nastane delší prodleva mezi přípravou pokrmu a jeho podáváním,“ uvedla ředitelka KHS Ústeckého kraje Lenka Šimůnková.
Typickým prostředím pro její šíření jsou například těstoviny. A právě zapečené těstoviny měli táborníci v osudný den, ve stře-du 3. července, k večeři. Kuchyně a celý tábor v Žerotíně jsou uzavřené a jeho správa pracuje na nápravě (stav k 14.7.).
Napsal(a): Lucie Steklá
Pozvání Mirky Farkasové na Štědrý den 24. 12. 2024.
Přehrát videoZlatá neděle 22. 12. se nesla v Žatci ve znamení zpívání koled - v podloubí u Ramon café, tradice, za kterou stojí mj. ŽOK :-)
Přehrát video