Žerotín, Ústí nad Labem (lus) Ve vzorcích potravin z kuchyně letního dětského tábora v Žerotíně, kde první červencový týden de-sítky dětí postihly zažívací potíže, se našlo velké množství bakterií svědčících o nevhodném zacházení s jídlem.
Podle vyjádření Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem problémy táborníků způsobila bakterie bacillus cereus. Ta je schopná v jídle vyprodukovat jed, který může vyvolat právě zažívací problémy.
„Produkuje ho, když nastane delší prodleva mezi přípravou pokrmu a jeho podáváním,“ uvedla ředitelka KHS Ústeckého kraje Lenka Šimůnková.
Typickým prostředím pro její šíření jsou například těstoviny. A právě zapečené těstoviny měli táborníci v osudný den, ve stře-du 3. července, k večeři. Kuchyně a celý tábor v Žerotíně jsou uzavřené a jeho správa pracuje na nápravě (stav k 14.7.).
Napsal(a): Lucie Steklá
Symfonický orchestr Konzervatoře Teplice pod taktovkou dirigenta Jiřího Knotte bravurně zahrál v pátek 12. 12. večer mj. Uherský tanec č. 5 a sklidil velký aplaus
Přehrát videoMěstské divadlo v Žatci se v pátek 12. prosince 2025 zaplnilo do posledního místa – tradiční vánoční koncert byl zcela vyprodán.
Přehrát video