Lounská radnice prosila o pomoc. Okolní obce však zřejmě zůstanou hluché

Pavel Macák 2012-04-28 00:01:00

Louny – Po několika měsících se na lounské radnici znovu uskutečnilo setkání starostů z jednačtyřiceti obecních a městysských úřadů lounského regionu. A i když se ne všichni zúčastnili, byla to zajímavá výměna informací a názorů. Na programu byly čtyři témata. Tím prvním byla informace o proběhnuvším zápisu předškolních dětí do lounských mateřských škol i s ohledem na zájem rodičů z okolních obcí o umístění jejich dětí do městských školek.

„Celkově se do osmi mateřských škol a dvou nově otevřených oddělení v objektu 3. základní školy dostavilo 340 dětí. Tento počet je ovšem zkreslený, neboť někteří rodiče zapsali své děti i v několika školkách, aby měli jistotu, že někde budou jejich děti umístěny. Po konečné kontrole bylo zjištěno, že celkový počet dětí, které by měly být od září umístěny je 226, a z toho bylo 31 dětí z okolních obcí. Přitom volná kapacita je pro 202 dětí,“ uvedla Martina Kladivová z odboru školství. Zdá se, že dětí je méně, než se předpokládalo, a dále zájem o mateřskou školu bude klesat.
Na toto téma se pak rozběhla diskuze, při které se zajímavým názorem přišel starosta Hřivic Josef Hajm, který navrhl, aby některé školy zřídily pro předškoláky s odloženým nástupem do školy předškolní třídy, které by museli rodiče zaplatit. „Důvod je ten, že předškoláci mají 12 měsíců před nástupem do první třídy mateřskou školu ze zákona zdarma, ale pokud mají odklad, rodiče se strašně diví, že jejich následné umístění ve školce musí platit. Tímto řešením by se uvolnila místa v mateřských školách,“ navrhl.
Další razantní změnou též bude to, že město Louny již nebude hradit školám náklady na žáky, kteří do lounských škol dojížděli z okolí. Ročně se jednalo o zhruba dva miliony korun. „Tyto náklady budou muset hradit ze svého rozpočtu samotné školy. I ony pak budou muset šetřit a věříme, že tak nebude docházet k tomu, aby se o děti přetahovaly,“ míní starosta Loun Radovan Šabata.
Starostové byli dále seznámeni s možnostmi ukládání dat v technologickém centru obcí s rozšířenou působností, které vzniklo v Lounech, a dále dostali informace o Českomoravské komoditní burze pro dodávku energií. Ta by jim mohla dopomoci k výběru levnějšího dodavatele elektřiny nebo zemního plynu.
Na pořadu jednání byla také informace o lékařské pohotovostní službě v Lounech. Vedení města si nechalo udělat přesnou statistiku, kdo tuto službu, na kterou Ústecký kraj ročně přispívá částkou 1,52 milionu a samotné město Louny 2,8 milionu korun, využívá. „Zjistili jsme, že za první čtvrtletí vyhledalo pohotovostní službu celkem 738 osob. Z toho 53 procent bylo obyvatel Loun a zbývající byli občané z okolních obcí a městysů. Již na podzim jsme vás žádali, zda by se vaše obce nepodílely na spolufinancování této potřebné služby. Tehdy se vaše zastupitelstva k této otázce nepřiklonila pozitivně. Proto vás znovu žádáme o přehodnocení a navrhujeme, aby obce platily příspěvek za každého svého občana, který pohotovostní službu využije. I naše město musí šetřit,“ řekl starosta Šabata. Jeho prosba podle vyjádření několika diskutujících ovšem nenalezla výrazně kladnou odezvu.

 

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video