Segway pro dobráka Standu

Lucie Steklá 2021-02-11 19:17:00

Standa Zatloukal je dobrovolný hasič z Lubence. Před dvěma lety se zranil po nepovedeném skoku na lyžích při lyžařském výcviku a je upoután na invalidní vozík. Shodou náhod jeho příběh dostal k lidem z Nadačního fondu REGI Base a ta mu vykouzlila úsměv na tváři. Standa od fondu obdržel vozík Segway. Vozíky, které byly vyvinuty pro pacienty s poškozením páteře, které umožní volný pohyb, dodal Nadační fond Regi Base dodal před dvěma lety hasičům z Královéhradeckého kraje. Segwaye se dají ovládat jednou rukou a mají obrovský dosah v dostupnosti v terénu, v písku i ve sněhu.

Myšlenka darovat Standovi Segway se zrodila před dvěma týdny, kdy fond předával roušky v Ústeckém kraji. ,,Oslovil jsem pana Čecha a seznámil ho s příběhem Standy. Po odeslání dalších informací následovala návštěva, kde se potvrdila možnost podpory. A nyní Standa přebírá Segway v hodnotě 680 tisíc. Velmi si podpory REGI Base vážím a jsem rád, že bude Standa více mobilní a bude si moci více užívat, jako my ostatní,“ řekl Jiří Henc, starosta Krajského sdružení hasičů Ústeckého kraje.

Za nadaci nový ,,vozík“ předal Standovi Hynek Čech. Umožní mu zlepšení kvality života v mobilitě. O týden dříve si S. Zatloukal v Praze Segway vyzkoušel. ,,Provedlo se zkušební zahřívací kolečko, kdy si vyzkoušel jízdu na Vyšehrad. Osahal si, jak vodík funguje při jízdě z kopce, do kopce, na dlažebních kostkách, zvládne i nějaké ty obrubníky. Vozík zvládá po nabití až čtyřicet kilometrů a v rázovitém kraji, ve kterém Standa žije, mu bude velkým pomocníkem. Ulehčí tak i jeho mamince, která Standovi doposud v cestách po okolí pomáhala, i jeho kamarádům, s nimiž jezdí na výlety, a přitom je vůbec nevidí, protože všichni jsou za ním a tlačí vozík,“ uvedl H. Čech. Standa se tak stal prvním dobrovolným hasičem, který si bude moci užít tuto vymoženost Segway.

Standa Zatloukal měl z vozíku radost a ke všem, kteří mu pomohli, pronesl: „Jak pro mě, tak i pro ty, kteří mi pomáhají, je velmi složité a fyzicky náročné pohybovat se ve venkovním terénu na invalidním vozíku. Kolikrát mě musí tlačit i dva lidé, je to opravdu náročné. Moje první zkušenost na tomto vozíku, který jsem si zkoušel v Praze, byla neskutečná. Byl jsem překvapený, jaký terén zvládne a s jakými překážkami si poradí. Díky němu jsem se dostal na místa, na která bych se dříve nedostal. Je to pro mě velká svoboda a věc. Pomoci si velice si vážím, a jsem vděčný, že Segway můžu mít a děkuji,“ řekl S. Zatloukal.

Rozhovor se Standou, který vznikl před půl rokem, si můžete přečíst zde.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video