Otužilce do řeky nepustila zvýšená hladina řeky

Lucie Steklá 2021-02-17 18:00:00

Otužilci se o první únorový víkend do Ohře neponořili. Sice by se letošní ,,smočení v Ohři“ nebylo kvůli omezení shromažďování hromadnou akcí, ale za dodržení daných podmínek by se uspořádat dala, akci zrušila zvýšená hladina řeky Ohře.

,,Je nám líto, ale k omezení shromažďování se přidalo ještě odpouštění Nechranic a to už znamená moc vody na vstup. Jak se říká na vesláku, při třech kostkách na pilíři mostu do vody nelez. Vážíme si vaší podpory, možná uspořádáme náhradní termín, ale pro teď to opravdu definitivně rušíme,“ uvedli organizátoři z Přívozu LN. Hladina Ohře začala stoupat v pátek poté, co vodní nádrž Nechranice začala kvůli tání sněhu upouštět vodu.
Na první stupeň povodňové aktivity, tedy bdělosti, se řeka dostala v pátek 5. února ve 4.50 hodin s průtokem 160 m kubíků vody. Tento stav, tedy výše hladiny 400 cm, trval do pátečního poledne, kdy hranici povodňového stupně řeka naposledy překročila v 11.50 hodin. Od dvanácté hodiny řeka již nestoupala, jen mírně klesala a tento stav trval do sobotního dne. Pod 390 cm hladina Ohře klesla až v sobotu v deset hodin večer. V neděli se řeka pomalu ,,uklidňovala“, klesala hladina i průtok. V pondělí ve dvě hodiny odpoledne hladina Ohře dosahovala výšky 331 cm s průtokem 103 metrů krychlových za sekundu. Výši hladiny Ohře v pátek vyfotil Petr Ipser.
Rekord hladina Ohře v Lounech překonala před deseti lety. Tehdy při víkendové povodni 14. až 16. ledna, v době kulminace, v sobotu vpodvečer, hladina v Lounech dosáhla 562 centimetrů. To bylo nejvíc od roku 1968, kdy byla dostavěna nechranická přehrada. Průtok ale ještě za rekordem zhruba o deset procent zaostával kvůli změnám koryta řeky. Voda tehdy v Lounech zaplavila zahrádkářské kolonie a výstaviště. Obrovská jezera se vytvořila u Postoloprt, Lenešic, Černčic, Vršovic i dále po proudu řeky. Pod vodou a uzavřené byly silnice mezi Oborou a Počedělicemi a mezi Černčicemi a Vršovicemi.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video