Lounský okres se dočká babyboxu, poslední v kraji

Lucie Steklá 2021-04-15 12:12:27

Po pěti letech neúspěšných jednání se Ludvík Hess o jeho umístění dohodl se společností Seko.

Okres Louny (lus, hm) Několik let usiloval Ludvík Hess o umístění babyboxu v okrese Louny.

Jednal se zástupci zdravotnických zařízení, před dvěma lety se sešel i s hejtmanem kraje a zástupcem výboru pro zdravotnictví. Jednání však byla vždy bez výsledku a lounský okres zůstal jediným v kraji, kde ,,bedýnka“ nebyla umístěna. Naděje svitla ,,dědkovi Lu“, jak si zakladatel babyboxů sám říká, na začátku tohoto roku. Výsledkem je umístění babyboxu v areálu společnosti Seko Aerospace Louny.

,,Tomáš Sedláček mne přijal v úterý 16. března a podepsali jsme spolu dohodu o zřízení babyboxu na budově jeho společnosti, umístěn bude v objektu jejich vrátnice. Pokud do něj někdo odloží dítě, ostraha přivolá sanitku, která miminko odveze do nemocnice,“ vysvětlil Ludvík Hess, jednatel sdružení, které je dodává a instaluje. „Jsem rád, že po letech marného snažení zřídit v okre-se Louny babybox, se to povedlo. Už bude chybět jen v okresech Tachov a Rokycany,“ dodal Hess. Babybox zřízený v Lounech bude v pořadí osmdesátý v Česku. O jeho provoz se v následujících letech postará právě společnost Seko Aerospace.

Jednání o zřízení babyboxu v Lounech či Žatci během posledních let proběhla několikrát, ale vždy z řady důvodů ztroskotala. ,,Požadavky na zřízení babyboxu v Žatci byly hned dvakrát. Pokaždé ale přišly v nevhodnou dobu, a to v časech, kdy bylo v nemocnici zavřené dětské oddělení a chyběl personál,“ uvedla žatecká starostka Zdeňka Hamousová a dodala: ,,Zřízení babyboxu v Lounech velmi kvituji a přeji mu, aby byl co nejméně využívaný a našlo v něm svůj první domov co nejméně dětí”.

Ludvík Hess stále hledal možnosti, kde v okrese box umístit, a proto se rozhodl oslovit právě lounskou společnost. „Cíleně jsem hledal českou rodinnou firmu. Z mých zkušeností vím, že v ní je rozhodování rychlejší a pružnější než u zahraničních korporací. A opět se mi to potvrdilo. Jsem velice rád, že mi v Seko Aerospace vyšli vstříc. Přijali mě vlídně a cítil jsem se jako doma,“ popsal Hess spolupráci s lounskou firmou.

U zástupců společnosti Seko panuje přesvědčení, že babyboxy jsou dobrá věc. ,,Zprvu jsem si myslel, že by měl být v Lounech jinde než u nás, přece jen sídlíme na okraji města, ale nakonec jsme se s panem Hessem takto dohodli. Lepší u nás než nik-de,“ řekl ředitel lounského závodu Seko Aerospace Tomáš Sedláček.

Slavnostní otevření babyboxu v Lounech je v plánu 30. června. Louny jsou druhým mě-stem, kde je babybox umístěn v areálu výrobní společnosti. Podobně je tomu v areálu společnosti Tokoz ve Žďáru nad Sázavou. Většina z dosavadních více než sedmdesáti ,,bedýnek“ funguje v nemocnicích či sídel zdravotnické služby, umístěny jsou také v dětském domově či budově úřadu. V Ústeckém kraji jsou v areálech nemocnic Most, Chomutov, Teplice, Kadaň, Ústí nad Labem, Děčín, Litoměřice a Česká Lípa, v blízkosti je také box ve slánské nemocnici.

Zřízení babyboxu tak může předejít události, podobné té z března 2007. Tehdy našel posunovač poblíž vlakového nádraží v Lounech v křoví silně podchlazeného novorozence. Uložen byl jen v kufru bez víka, v tu noc bylo velmi chladno. Chlapec naštěstí přežil, dnes je mu čtrnáct let. Měl větší štěstí, než o pár let později novorozenec, které-ho matka v Podbořanech odhodila do popelnice, ten bohužel zemřel.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video