Chcete koupit elektrárnu?

Pavel Macák 2012-06-07 00:11:00

Počerady – Elektrárny Počerady a Chvaletice nyní zvažuje prodat energetická společnost ČEZ. Podle tiskové zprávy ze závěru minulého měsíce neprošly obě elektrárny modernizací a jejich budoucí provoz je podmíněný investicemi do snížení emisí tak, aby splnily nové emisní limity platné od roku 2016. Bezprostředním důvodem pro zvažování prodeje obou elektráren je také nejistota dodávek uhlí od roku 2013 s ohledem na dosud neskončená jednání s dodavatelem paliva, společností Czech Coal.

V současnosti je shromážděná dokumentace pro zájemce a je připravovaná smluvní dokumentace. Zároveň probíhá vyčleňování elektrárny Počerady do samostatné akciové společnosti.
„O obě elektrárny již projevily zájem společnosti Czech Coal a EPH. Nabídky mohou v případě svého zájmu podat i další uchazeči. Konečné rozhodnutí o prodeji resp. o ponechání a rozvoji obou zdrojů ve vlastním portfoliu bude záviset zejména na výši nabídek, bilanci hnědého uhlí, kterým Skupina ČEZ bude v dalších letech disponovat a ekonomické perspektivě provozovaní těchto zdrojů,“ uvedl tiskový mluvčí Ladislav Kříž.
Elektrárna Počerady provozuje pět bloků s instalovaným výkonem  5×200 MW. Do provozu byly jednotlivě uváděny v letech 1970 – 1977, v 90. letech byla elektrárna odsířena a její provoz ekologizován. Ročně elektrárna vyrobí cca 6 TWh elektřiny spalováním hnědého uhlí z 5 km vzdáleného lomu Vršany, který provozuje společnost Czech Coal.

 

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video