Proměna lounských Holárkových sadů

Lucie Steklá 2022-01-06 20:00:07

Vykáceny byly nemocné a nebezpečné dřeviny. Po revitalizaci park nabídne více možností využití veřejné zeleně, místo pro sport i relaxaci

Louny (lus) Kácením stromů začala revitalizace jednoho z lounských parků. V Holárkových sadech u ,,malého“ vlakového nádraží zahájila odborná firma v době vegetačního klidu s kácením 177 kusů dřevin. ,,Kácení probíhá z důvodu bezpečnosti veřejného prostoru a špatného zdravotního stavu dřevin, včetně odstranění pařezů po pokácených stromech. Šedesát devět kusů dřevin podléhá povolení ke kácení, zbývající dřeviny jsou podlimitní,“ uvedla k pracím v parku lounská radnice.

Stav parku Holárkovy sady, stejně jako parku U Trati, je špatný. Nachází se v něm řada dožívajících stromů, které se mohou stát provozně nebezpečnými, chybí nové výsadby dřevin včetně možnosti využívání těchto prostorů občany pro sport a relaxaci. Předpokládáme, že revitalizací obou parků rozšíříme našim občanům možnosti využití veřejné zeleně ve městě. Holárkovy sady jsou první místo, kterým projdou návštěvníci, pokud vystoupí z vlaku na zastávce Louny město. Upravené sady určitě ocení i děti z mateřské školky, která blízko parku leží,“ řekl již dříve starosta Loun Pavel Janda.

Pro danou lokalitu byl zpracován průzkum a vyhotoven dendrologický posudek Petrem Jandou z firmy Biologické projekty, který popisuje stav a provozní bezpečnost dřevin. Na základě odborného posudku byla navržena vhodná pěstební opatření. Podle vyjádření radnice jsou stromy určené ke kácení ve zhoršeném až havarijním stavu, se známkami hnilob a dřevokazných hub. Mají sníženou vitalitu a jsou provozu nebezpečné. Biologický průzkum lokality mimo jiné konstatuje, že v parku jednoznačně dominuje holub hřivnáč, který je zde hojný při sběru potravy, odpočinku i hnízdění. Na stromech byly nalezeny četné dutiny strakapouda velkého, vyskytují se tam také sýkorky koňadra a modřinka, a to většinou v instalovaných ptačích budkách a také běžné druhy městské zástavby - vrabec domácí či hrdlička zahradní. Obojživelníci a plazi nebyli v lokalitě zjištěni.

Kácení dřevin v provedla Technická správa města Loun. ,,Revitalizace má obnovit a dotvořit tento zelený prostor. Dovybavit ho adekvátní občanskou vybaveností a proměnit v pěknou procházku ,,listnatým lesem“ v centru města. Park je velmi frekventovaný a hojně navštěvovaný obyvateli města Louny. Nejčastěji se občané tímto parkem procházejí se svými dětmi a psími miláčky. Je nutné zrekonstruovat stávající cestní síť, sjednotit a doplnit všechny lavičky, koše na odpadky, koše pro psy, informační tabule, dále upravit prostory pro venčení psů v celém parku a vyčlenit jim větší plochu,“ vysvětluje Irena Jelínková, která v červenci 2020 vypracovala studii k úpravě parku. Pro rekonstrukci Holárkových sadů byl v roce 2011 připravený projekt, který nebyl realizován. Ve své studii také upozornila, že voda je základním chybějícím prvkem pro stromy v tomto prostoru. Pro záchranu Holárkových sadů je podle I. Jelínkové nutno do těchto míst vodu nějakým způsobem přivést. Jinak nové i staré stromy v tomto celém prostoru uschnou.

Holárkovy sady jsou starým lounským parkem, které byly vytvořeny Sadařským spolkem na konci 19. století kolem tehdejší 1. lounské veřejné nemocnice nazvané Nemocnice korunního prince Rudolfa. Po smrti malíře Emila Holárka v roce 1919 byl park u Nemocnice korunního prince Rudolfa přejmenován na Holárkovy sady.

Z historického hlediska tato plocha byla pravděpodobně jedna ze vstupních cest na nedaleká okolní pole za městem.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video