Na Švestkové dráze představili systém zvyšující bezpečnost tratí

Lucie Steklá 2022-02-16 17:03:00

Na Švestkové dráze proti sobě vyjely dva vlaky. Ke srážce nedošlo. Naštěstí se totiž jednalo o zkoušku nového systému, který má zvýšit bezpečnost provozu na českých regionálních tratích tím, že varuje strojvedoucího před srážkou s jiným vlakem. Systém založený na rádiové technologii je podle jeho tvůrců mobilní a levný. Zařízení varuje strojvedoucího před srážkou s jiným vlakem. Ve vozidlech by se mohlo objevit během několika měsíců.


Na trati u Libčevsi nový systém představila společnost Sherlog ve spolupráci s AŽD Praha. Při ukázce proti sobě na jednu kolej vyjely dva vlaky, jeden z Libčevsi směrem na nádraží Třebívlice, druhý z Třebívlic opačným směrem. Oba vlaky byly vybaveny jednotkou SHERLOG D3 R. Jakmile bylo mezi nimi pět set metrů, malá krabička v kabině strojvedoucího spustila zvukové varování a postupně se měnila barva s informacemi v zařízení až na červenou. „Systém Sherlog D3 R využívá rádiovou technologii, díky čemuž není závislý na pokrytí operátorů signálem GSM. S pokrytím bývá na odlehlých regionálních tratích často problém,“ uvedl generální ředitel společnosti Sherlog NG Václav Kraus. Společnost podle něj systém vyvíjela několik let. Systém je určen pro regionální jednokolejné tratě, kde je řízení provozu závislé výhradně na lidském faktoru. Chyba pak může mít tragické následky, což je případ srážky vlaků u Perninku v červenci 2020, kdy zemřeli dva lidé.

Zástupci dopravců i ministerstva se shodují, že Sherlog D3 R může dobře vyplnit časovou prodlevu do doby, než budou tratě standardně zabezpečeny. „To byl důvod, proč jsme se stali partnerem projektu na přizpůsobení technologie tak, aby byla pro strojvedoucí uživatelsky přívětivá,“ doplnil generální ředitel AŽD Zdeněk Chrdle. Že systém může pomoci překlenout dobu, než bude všech 9 300 kilometrů železnic vybaveno systémem ETCS, potvrzuje i náměstek ministra dopravy Jan Sechtr: „Je to vynikající věc, která je symbolem toho, že otevřít železnici vědeckým, výzkumným a třeba i satelitním propojením je správná věc, protože přicházejí řešení, která jsou levná a dokážou nahradit něco, co my budeme mít na těch regionálních tratích, kde došlo v loňském roce k mnoha fatálním nehodám právě z toho důvodu, že neexistuje komunikace mezi dvěma vozidly, za 15 až 20 let,“ řekl. 

Foto z kabiny vlakové soupravy při zkoušce nového zabezpečovacího systému vyvinutý společností Sherlog ve spolupráci s AŽD. Nový systém Sherlog D3 R má zvýšit bezpečnost především na jednokolejných regionálních tratích. Foto: AŽD


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video