Odpůrci jaderného úložiště drtivě triumfovali. Podle výsledku referenda musí vedení obce obrátit kurz

Jan Vnouček 2012-07-05 00:00:00

Lubenec – Výrazná většina občanů Lubence si radioaktivní úložiště za humny nepřeje. Svůj názor dala důrazně najevo v pátečním referendu. Postavila se tak proti svému starostovi i většinovému usnesení obecního zastupitelstva, které podmíněně souhlasilo s provedením průzkumů k úložišti jaderného odpadu. Občanská iniciativa, která tvrdě vystoupila proti úložišti v lokalitě Čertovka a iniciovala místní referendum, tak dosáhla svého.

Na otázku, zda má vedení obce využít všech zákonných prostředků, aby se pokusilo zabránit geologickým průzkumům, které by podle jejich odpůrců vedly k vybudování hlubinného úložiště, odpovědělo kladně 517 právoplatně hlasujících občanů, tj. 82,3 % ze zúčastněných.  Opačný názor mělo jen 111 oprávněných osob, tj.  17,7 % zúčastněných. Celkem   právoplatně hlasovalo 628 voličů, 19 hlasů bylo neplatných, ostatních 565 voličů zůstalo doma. Celková účast byla tedy 53, 4 %. A referendum je platné a pro vedení obce závazné.
„Jsme rádi, že se ukázalo, že Lubeneckým není jejich budoucnost lhostejná a že zde nechtějí ani samotné úložiště ani průzkumy,“ komentovala výsledky Jana Michalcová, zmocněnec přípravného výboru referenda. „Navíc se konečně prokázalo, že odpůrci úložiště nejsou jen hrstkou aktivistů, jak bylo prezentováno, ale jedná se o hlas většiny,“ dodává Richard Kanta, člen přípravného výboru.
Překvapen z vysoké účasti byl starosta Lubence Bohumil Peterka. „Opravdu jsem si myslel, že o tuhle otázku lidi nemají zájem. Čekal jsem tak maximálně čtyři sta lidí, ale aktivistům se je podařilo zmobilizovat, takže účast byla nakonec větší než ve volbách. Přišli i lidi, kteří k nim normálně nechodí,“ uvedl a potvrdil, že „hlas lidu“ bude respektovat. „Na nejbližším zasedání zastupitelstva zrušíme naše usnesení o předběžném souhlasu s geologickými průzkumy k hlubinnému úložišti,“ podotkl. Podle jeho slov k tomu dojde co nejdříve, pravděpodobně v půli letních prázdnin, po skončení dovolených. „Informací od SÚRAO se ale nevzdáváme, stále zůstáváme jednou z vytipovaných lokalit. Máme dva roky na to si tuhle otázku znovu promyslet,“ připomněl Peterka, že opakované referendum o stejné věci se může konat nejdříve za dva roky s tím, že se s touto otázku bude muset patrně znovu zabývat nové zastupitelstvo obce, vzešlé z příštích komunálních voleb.

 

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video