Nepomyšl jako most mezi kontinenty

Jan Vnouček 2012-07-08 00:43:00

Nepomyšl – Jak dostat svět do Nepomyšle a Nepomyšl do světa? Václav Staněk z Koňského dvorce Chmelištná na to přišel. Spojil síly se sdružením dobrovolných aktivit INEX a přidal se k jejich projektu Fotbal pro rozvoj. Sdružení vozí po republice mladé lidi z Keni a prostřednictvím této populární hry bourá rasové a sociální bariéry.

S touto myšlenkou známý „koňák“ v sobotu ve spolupráci s městysem Nepomyšl a TJ Nepomyšl uspořádal na zdejším hřišti mezinárodní fotbalový festival Kopeme za lepší svět. Turnaj v lidové minikopané byl ale jen prostředkem, jak přilákat veřejnost a nenásilně přitáhnout její pozornost k tématům jako rozvojová spolupráce, globální odpovědnost a aktivní občanství.
„Je to spíš mejdan,“ dokazuje Staněk, že mu jsou podobná klišovitá slovní spojení cizí. Jejich obsah ale naplnil měrou vrchovatou, protože se mu podařilo dokonale smísit místní s přespolními. Zábavu zajišťoval hudební program a taneční vystoupení. A mlsné jazýčky si zase přišly na své u stánků s místními dobrůtkami. Pro děti byly připraveny výtvarné dílny, hasičské soutěže nebo svezení na koních. Své prezentace tu měly neziskové organizace a šikovní lidé např. z Nepomyšle, Podbořan, Krásného Dvora. Svou činnost zde představovaly ale i dobrovolnické organizace, střediska pro ohrožené děti, zahraniční účastníci, a to nejen hosté z česko-keňského týmu, ale také z mezinárodního workcampu ve Chmelištné. Vydařený festival, který dle hrubého odhadu navštívilo okolo 200 návštěvníků, pak završila večerní taneční zábava.
„Pořádáme ve Chmelištné mezinárodní workcampy.  Je to alternativní způsob dovolené pro lidi z celého světa, které se nebaví  vozit s cestovkami, ale chtějí mluvit s místními lidmi a poznávat osobně cizí kraje. Teď tu zrovna mám Korejce, dvě Turkyně, Španělku, Ukrajince a Němku.   Neuměl jsem je ale zapojit do našeho života,hledal jsme pro ně cestu k místním lidem. Loni jsem uspořádal setkání, a nikdo na něj nepřišel. Proto jsem zapomněl, že nemám rád fotbal a využil toho, že spojuje lidi. A jak je vidět, tak se to povedlo. Fascinuje mě, že lidi uvěřili, že to může fungovat a chtěli se tu prezentovat. A to je největší úspěch, že se tu všichni setkali,“ sdělil vyčerpaný, ale spokojený Staněk. Výsledky turnaje najdete vzadu na sportovní stránce.

 

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video