Chmelařskou oblast navštívili pěstitelé z celého světa, hostila 58. kongres Mezinárodního sdružení pěstitelů chmele

Lucie Steklá 2022-08-17 16:55:51

Návštěva chmelařských farem, ukázky sklizňových technologií, prohlídka chmelařského muzea i chmelnic ve Stekníku. To vše bylo součástí programu 58. kongresu IHGC – Mezinárodního sdružení pěstitelů chmele. Ten v letošním roce, po ročním covidovém odkladu, pořádal Svaz pěstitelů chmele České republiky.


Právě návštěva chmelařské oblasti Lounska a Žatecka nabídla bezmála dvěma stovkám účastníků kongresu bohaté zážitky. Ti viděli několik chmelařských farem s ukázkou sklizňové technologie chmele z vývojové dílny Chmelařství Žatec a jeho linky na zpracování chmele. Pozornost věnovali i prohlídce instalovaných prvků ve chmelnici k programu Pro Chmel. ,,Při prohlídce Chmelařského institutu se výzkumní pracovníci pochlubili světově uznávaným výzkumným pracovištěm a činností, k níž patří vyšlechtění a registrování nových českých odrůd chmele. Účastníky kongresu v Žatci přivítala starostka Zdeňka Hamousová před radnicí a u nejmenší chmelnice na světě, vydali se na pro-hlídku Chmelařského muzea, Chrámu chmele a piva, Chmelařského majáku a zdejších minipivovarů. Bohatý program výjezdního dne završili v italských zahradách rokokového zámku Stekník. Tam byl uveden do života a poprvé pře-dán Řád Svazu pěstitelů chmele ČR osobnostem, které se zasloužily o věhlas českého chmele,“ řekl Michal Kovařík, tajemník Svazu pěstitelů chmele České republiky.

Během své cesty chmelařskou oblastí navštívili účastníci kongresu například společnost Loužek v Oboře u Loun, Agrofarmu Dittrich v Lenešicích, pěstitele chmele v Tuchořicích Jaroslava Šůmu, či Hopservis Emila Bureše v Holedeči. Na chmelařských farmách si vyslechli, jak se tuzemským pěstitelům ,,zeleného zlata“ daří i jaké problémy řeší a pro-hlédli si jejich technologie. ,,Kongresu se účastí lidé, kteří se chmelařství ve své domovině věnují nebo se zajímají o technologie našich pěstitelů, zpracování a skladování chmele,“ uvedl Zdeněk Rosa, předseda představenstva Chmelařství Žatec, který byl průvodcem zahraničích účastníků.

Nad konáním 58. kongresu IHGC převzali záštitu ministr zemědělství Zdeněk Nekula, primátor Hlavního města Prahy Zdeněk Hřib, hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková, hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller a starostka města Žatec Zdeňka Hamousová.

Na našem území se kongres konal již pětkrát, naposledy v roce 1997. V roce 2022 se koná ve zcela odlišných podmínkách. K těm patří od 24. února válka na Ukrajině a od 1. července předsednictví České republiky Evropské unii. ,,V České republice v poslední době vznikly stovky minipivovarů a také vzrostla gramotnost spotřebitelů piva ve smyslu znalosti mnoha jeho nových druhů, což vede k růstu poptávky po kvalitním českém chmelu. Pořadatelství kongresu IHGC je svým způsobem odměnou a uznáním významu Svazu pěstitelů chmele České republiky a hlavně uznáním významu českého chmelařství ve světě,“ přiblížil M. Kovařík. Na kongres přicestovaly na dvě stovky registrovaných osob z jedenácti nejvýznamnějších chmelařských zemí světa. ,,Uvedený počet svědčí o tom, že se všichni na profesní setkání těší a rádi se seznámí s českými zvláštnostmi a novinkami při pěstování a zpracování chmele,“ dodal tajemník Svazu pěstitelů chmele. Účastníci byli z řady Evropských zemí, Slovinska, Rakouska, Německa či Belgie, kvůli covidovým nařízením se neúčastnili například pěstitelé z Austrálie.

První mezinárodní konference pěstitelů chmele se uskutečnila již v roce 1911. IHGC je jedinou a velmi respektovanou světovou chmelařskou organizací. V současnosti je viceprezidentem sdružení a předsedou Ekonomické komise Zdeněk Rosa ml.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video