Výstavu ukončí Den pěstounství. Jsem pěstoun přiblíží život náhradních rodin

Lucie Steklá 2022-09-08 15:00:00

Od května tohoto roku mají občané a návštěvníci Ústeckého kraje možnost seznámit se s putovní výstavou Jsem pěstoun, kterou Ústeckému kraji zapůjčila Nadace J&T v rámci probíhající kampaně k vyhledávání nových pěstounů. Od září mají výstavu možnost zhlédnout zájemci také v Lounech. Výstava potrvá do 15. září.

Putovní výstava prostřednictvím fotografií skutečných pěstounů ukazuje, že pěstounské péči se věnují muži a ženy různého věku, vzdělání a profesí (hasič, svářeč, bankovní úředník apod.), se kterými by mnozí z nás pěstounskou péči ani nespojovali. Fotografie jsou doplněny životním příběhem pěstounů a motivy, které je k pěstounství vedly.

Výstavu viděli již lidé různých zájmů a věkových skupin, neboť nabídka umístění výstavy byla velmi pestrá. V Litvínově byla k vidění na zámku Valdštejnů u příležitosti Valdštejnských slavností, v Chomutově hned na třech místech - v chomutovské knihovně, v kině Svět a v budově magistrátu. Následně putovala do ústeckého muzea a také do Děčína, kde ji pro změnu mohli zhlédnout i návštěvníci děčínského aquaparku, po celý červenec k vidění v Oblastním muzeu a galerii v Mostě a v srpnu v Regionálním muzeu v Teplicích.

Tím však její putování zdaleka nekončí. Od čtvrtka 1. září je umístěna a zpřístupněna v Pavilonu Josefa Fouska na lounském výstavišti. ,,Představuje ty, kteří pomáhají dětem prožít šťastné dětství a snaží se ukázat, že pěstounství má smysl. Touto výstavou chceme zbourat mýty o pěstounské péči,“ vysvětluje ředitelka Nadačního fondu J&T Marie Oktábcová. Výstava bude v lounském pavilonu k vidění do 15. září. Na tento den je připraven také zajímavý program v rámci akce Den pěstounství. Během celé akce, tematicky zaměřené na náhradní rodinnou péči, je zajištěn doprovodný program.

Úvodní slovo pronese ve 13 hodin starosta Loun Pavel Janda, o půl hodiny později proběhne vyhlášení výsledků literární a výtvarné soutěže na téma "Moje rodina". Od dvou hodin proběhne zahájení Dne pěstounství, promluví zástupci doprovázejících organizací, kteří přiblíží, jaké podpory se pěstounům dostává, co vše nabízí doprovázení a další. Účastníci budou sdílet vlastní zkušenosti, bude možnost individuálních konzultací s odborníky pro náhradní rodinnou péči. Ve dnech 6., 8. a 13. září bude výstava vyhrazena žákům základních a středních škol, kterým budou k dispozici pracovníci náhradní rodinné péče pro jejich otázky.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video