Využití vody z pramene Luna se přiblížilo

Lucie Steklá 2023-05-10 06:37:57

Louny - O využití léčebných účinků pramene Luna dlouhodobě usiluje město Loun. Řadu let má o možnost využití pramene zájem lounský chirurg Bořek Zasadil, který chce pramen v lékařství využívat. Povolení k odběru vody mohlo město získat po splnění několika zákonných podmínek ministerstva zdravotnictví. Nutné bylo, aby město coby majitel pramene, zajistil například správce a pravidelný monitoring kvality vody. A právě v této věci město Louny pokročilo.


V rámci balneotechnických prací na zdroji lounského minerálního pramene, které by měly vést k jeho lepší och-raně a využívání dle lázeňského zákona, byla již učiněna řada nezbytných kroků. ,,Byla provedena výměna původních a značně poškozených armaturních prvků na zhlaví jímacího vrtu, dále výměna části distribučních a odpadních potrubí v manipulační šachtici apod. Zásadním krokem byla instalace automatické měřící stanice, umožňující kontinuální sledování tlaku vody, vydatnosti zdroje a měření barometrického tlaku vzduchu. Instalací bylo umožněno zahájení přesných režimních sledování proplyněné minerální vody v podobě dlouhodobé hydrodynamické zkoušky, jejíž vyhodnocení je nutné pro stanovení ochranných pásem zdroje a pro definici och-ranných podmínek a další legislativní postup města při využívání této ojedinělé alkalické kyselky,“ popsal mluvčí Loun Marcel Mihalik.

Návrh lounské radnice projednávalo ministerstvo zdravotnictví od začátku loňského roku, kdy o možném využití pramene jednali lounští zastupitelé. A podařilo se. Na dubnovém zastupitelstvu své díky vyslovil právě lounský lékař Bořek Zasadil. ,,Je to měsíc, co má pramen Luna svého správce, provádějí se analýzy pramene. Pomalu se naplňuje zákon o vřídlech a pramenech. Děkuji všem, co se na tom podíleli, neboť je to věc pro budoucí generace,“ řekl B. Zasadil. Jak již dříve lékař uvedl, vodu z pramene Luna bude možné ji vyžívat jako součást léčby takzvaného vlhkého hojení ran. Tuto metodu by chtěl oficiálně začít na chirurgické ambulanci. Metoda spočívá ve využití mechanického účinku čištění ran, tedy sprchování, v antimikrobiálním účinku solí rozpuštěných ve vodě a dále vasodilatačním účinku kysličníku uhličitého rozpuštěného ve vodě. Podmínkou je přímá aplikace vody z pramene.

Tryskající slaný pramen Luna vyvěrá ve městě celkem na třech místech. Dvě z nich jsou přístupná veřejnosti. Lidé z Loun si pro zdraví prospěšnou vodu chodili už před padesáti lety. Voda byla objevena v roce 1963 v hloubce asi 1100 metrů, když se hledalo černé uhlí a na Lounsku byly udělány asi tři vrty. Minerální voda Luna je kyselka hydrogenuhličitano-sodného typu, silně mineralizovaná, obsahuje 17,5 g rozpuštěných solí v litru. Z toho 4489 mg tvoří sodné kationty a 710 mg chloridové aniony. Minerální voda je hypertonická, osmotický tlak je 426 mOsm/kg. Obsahem rozpuštěného CO2 1450 mg/l je řazena mezi uhličité minerální vody. Je vhodná k pitným kúrám u pacientů s gastrointestinálními chorobami, příznivě působí na léčbu pacientů s chorobami jater. Vhodná je též jako doplněk léčby kožních chorob. (lus, mim)

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video