Výročí železniční dopravy s Hurvínkem

Lucie Steklá 2023-05-13 12:00:00

Lounsko, Slánsko - Kulaté výročí železniční trati slaví letos kromě Loun také dráha vedoucí do našeho města ze Slaného. V neděli 14. května 2023 vyrazí v 8 hodin ráno ze Zlonic do Slaného historický motoráček M131.1228, aby následně zajistil 2 páry zvláštních vlaků Slaný – Zlonice – Klobuky v Čechách – Peruc – Vrbno nad Lesy – Chlumčany u Loun – Louny. Připomene tak 150 let hlavní trati Společnosti Pražsko-duchcovské dráhy, která byla postavena jako poslední velká soukromá železnice na našem území a vede z Mostu přes Louny, Slaný a Rudnou na společné smíchovské nádraží.

A výročí je ideální příležitostí k oživení cestovního ruchu. ,,Lidé jezdící na výlety vláčkem nebývají nároční a ani o nich neslyšíte. Najdou si spojení, sledují cestou krajinu a kombinují pěší chůzi s návštěvou obvykle několika turisticky zajímavých cílů a nějakého toho občerstvení. Právě jim je vhodný čas se připomenout například kulatým výročím zahájení železniční dopravy,” uvedl pro Klub železničního muzea Tomáš Čech a dodal: ,,Tím více, když jde o půldruhého století. Není divu, že tuto hozenou rukavici zvedly právě obce, které nejvíce bojují za pravidelnou železniční přepravu cestujících - pro jejich občany mnohem zajímavější než mnohem pomalejší a na integrovaném časovém jízdném tím i mnohem dražší autobus.”

Ano, jsou to právě Peruc a Klobuky, díky kterým vznikly magnetky a výroční turistická známka připomínající 150 let přepravy cestujících po železnici nejen přes mezi nimi ležící současnou krajskou hranici, nejen mezi Slaným a Louny, ale na celé hlavní trati Most - Louny - Slaný - Rudná - Smíchov. Přesný program akce s jízdami dopravce Lokálka group s motorovým vozem M131.1228 v neděli 14. května není zcela znám a bude záviset na mnoha dalších okolnostech, včetně toho, kdo se k této připomínce slavné události připojí. Každopádně se můžete těšit na svezení ,,Hurvínkem“, magnetky se stanicemi a vybranými místy na trati. Tedy mezi městy Slaný a Louny a hlavně na výroční turistickou známku s lokomotivou Klobuky ve stanici Peruc připomínající, jak provoz před 150 lety na trati Společnosti Pražsko-duchcovské dráhy začínal.

Uplynulou sobotu se ve Zlonicích otevřely brány železničního muzea. Letošní sezona se ponese v duchu připomenutí zmíněného 150. výročí zahájení železniční dopravy na trati Most – Louny – Peruc – Slaný – Rudná – Smíchov, kterou v letech 1871 až 1873 vy-stavěla Společnost Pražsko-duchcovské dráhy. Téhož dne bude zahájen také prodej limitované edice výroční turistické známky číslo 2781 s názvem ,,150 let Pražsko-duchcovské dráhy“ a vyobrazením lokomotivy Klobuky v železniční stanici Peruc na počátku provozu této železnice. Známku s obvyklou prodejní cenou čtyřicet korun si mohou zájemci koupit v železničním muzeu i v perucké Galerii u Plazíka. (tom, lus)

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video