Půl milionu nebo byt pro nové lékaře

Lucie Steklá 2023-08-03 06:53:50

Louny – Náborový příspěvek ve výši půl milionu nabízí město Louny novým pediatrům. Lékaři pro děti a dorost chybějí nejen v Lounech, ale také v Žatci nebo v Peruci. V Lounech se rozhodli zkusit lékaře nalákat na různé výhody a finanční pobídky. Vedení měst hledají způsoby, jak lékaře přilákat a udržet.

,,Stav u lékařů pro děti a dorost, tedy pediatrů, je velmi kritický,“ uvedl starosta Loun Milan Rychtařík. Město by podle slov starosty potřebovalo alespoň dva dětské lékaře, až čtyři praktiky pro dospělé, ale také různé specialisty, nedostatek je zubařů. Pro ty město nabízí tři sta tisíc korun náborový příspěvek plus veškeré ty benefity.

Pediatrovi, který si ve městě otevře ordinaci, Louny nabízejí také bonusy. ,,Náborový příspěvek ve výši půl milionu korun, držíme pro něj byt 3+1 v centru města a nabízíme i možnost zřízení ordinace v centru města,“ při-blížil nabídku M. Rychtařík.

,,Řešíme špatný stav zdravotnictví v Lounech za stát a zdravotní pojišťovny. Samospráva má jen omezené pravomoci a nástroje, jak primární péči v Lounech zlepšit. Osobně mě velmi trápí nedostatek pediatrů, praktických lékařů, ambulantních specialistů, ale i zubařů,“ řekl již dříve M. Rychtařík u ,,kulatého stolu“ na téma ,,Primární zdravotní péče v Lounech. ,,Ceny pozemků jsou tu nižší než v Praze a ve Středočeském kraji. Věřím, že lékaře k nám přivedou také pobídky Ústeckého kraje a města Loun a samozřejmě dobudovaná dálnice D7,“ dodal. V tom mu dal za-pravdu MUDr. Petr Kunert. ,,Kdyby byla možnost nabídnout lékařům, kteří by tu ordinovali, stavební parcely, bylo by to lákavé. Když si tu postaví dům, asi odtud jen tak neodejdou,“ uvedl lounský primář.

Na studenty lékařských fakult cílí město Žatec, které nabízí stipendia jak pro lékaře, tak pro nelékařské zdravotnické pracovníky. Na jeden akademický rok mohou získat lékaři až padesát tisíc korun, nelékaři pak dvacet, případně třicet tisíc korun při dalším pokračování ve studiu. ,,Podmínkou pro získání prostředků je závazek, že po dokončení studia budou po určitou dobu pracovat v tamní městské nemocnici či v soukromé ambulanci v Žatci. Stipendijní programy žatecká radnice nabízí rok. Žádný zájem podložený konkrétní smlouvou jsme bohužel dosud nezaznamenali,“ řekl starosta Radim Laibl. (lus)

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video