Cestou po Postoloprtsku pro dobrou věc

Redakce 2023-08-05 19:34:48

Postoloprty - Třetí ročník dobročinné akce s názvem Tour de Prty, která se konala první červnovou sobotu, je za námi. Nepřehlédnutelný poutač zval zájemce už týden dopředu, navíc přálo i počasí, tudíž základní podmínky pro překonání účastnického rekordu z loňského roku byly nastaveny. Nakonec se pomyslné počitadlo účastníků poznávací jízdy přehouplo dokonce přes stovku, ovšem návštěvníků se objevilo mnohem víc. Po celý den se totiž na akci trousili nejen aktivní cyklisté, ale i lidé, kteří přišli jen tak posedět, popovídat si nebo něco ochutnat z nabídky občerstvení. U vchodu do infocentra rozbalila postoloprtská ZUŠka Stonožkovou cukrárnu.

Nabídku sladkostí doplnil tradiční stánek s rychlým občerstvením, takže o strávníky bylo ve všech ohledech do-statečně postaráno. Jak řekl jeden z cyklistů po třetím kousku zákusku: ,,Já snad ani nevyjedu…“ Od rána vyhrávala reprodukovaná hudba. K po-slechu, do kroku i do jízdy účastníkům jedné z doprovodných disciplín. Na náměstí totiž organizátoři postavili trať pro jízdu zručnosti. Desítky odvážlivců z řad dospělých i dětí si mohly ověřit svoje dovednosti v ovládání jízdního kola. Především slalom s nestejně vzdálenými kužely dal všem pořádně zabrat. Naprostou novinkou pak byla možnost vyzkoušet si ovládání mechanického a elektrického vozíku určeného pro tělesně hendikepované osoby. Princip akce je od jejího založení v roce 2021 stejný: přimět li-di k aktivnímu pohybu, propagovat vesnice v okolí Postoloprt s jejich nejvýznamnějšími památkami, a především výtěžkem ze startovného pomáhat jedincům, jimž osud ukázal svoji od-vrácenou tvář.

Na dvě vypsané trasy, na kratší osmnáctikilometrovou a delší čtyřicetikilometrovou, která provedla cyklisty po všech vesnicích, vyrazila dopoledne více než stovka účastníků všech věkových kategorií. V každé vesnici byl jeden kontrolní bod, vždy situovaný do blízkosti historické dominanty obce: ke kostelíku, kapli nebo třeba k významné soše. Zde organizátoři při-pravili razítko znázorňující zmíněnou stavební památku. Úkol byl jednoduchý: nasbírat všechna razítka do speciální karty a předložit je na registračním místě v infocentru. Na všechny účastníky čekaly v cíli odměny a snad i radost z pomoci dobré věci. Už pouhý pocit z toho, že se člověk odhodlal ke sportování, není také k zahození.

Finanční výtěžek letošní akce předčil naše očekávání. Více milovníků cyklistiky znamená více dárců. Znovu se dostavili také jedinci, kteří chtěli přispět k bohulibému účelu, aniž by sedli na kolo. Pomohla opět BMS-SAND pana Petra Lamače, jenž je u akce od jejího začátku. Projekt byl podpořen Nadací Via v programu Místo, kde žijeme. Každou korunu zaslanou na dárcovský účet Nadace Via zdvojnásobí až do výše 20 000 korun.

Krátce po druhé hodině odpolední do-šlo na slavnostní vyvrcholení akce. Zástupci Porty nejprve předali diplomy a medaile cyklistům, kteří si nejlépe poradili s nástrahami jízdy zručnosti. Vyhlásili držitele zvláštní ceny, již tentokrát převzal účastník s největším počtem najetých kilometrů. Vedle anonymního příjemce získal letos podporu rovněž Filip Otta. Doufejme, že patnáct tisíc korun, které ve formě šeku převzal z rukou pořadatelů, pomůže rodičům pořídit Filipovi vysněný elektrický skútr Na přípravě třetího ročníku cyklojízdy, se podílela celá řada dobrovolníků, většinově šlo o členy spolku Porta apostolorum.

Za jednodenní akcí jsou skryty desítky hodin práce. Vždyť jenom napéct cukroví, postavit veškeré stánky, rozvézt a zase řádně uskladnit kontrolní body, postavit jízdu zručnosti, zajistit potřebnou administrativu, ceny, postarat se o hudbu, propagaci… Je toho prostě hodně, ale bavilo nás to. Věříme proto, že Tour de Prty je tradice, na kterou navážeme dalším ročníkem v červnu 2024. Porta Apostolorum děkuje upřímně všem svým partnerům a jejich zaměstnancům. (kf)

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video