Dva císařové a jeden král mají desku

Redakce 2023-09-05 07:27:37

Chomutov – Náměstek primátora Milan Märc spolu s historikem Oblastního muzea Jiřím Kopicou odhalili novou pamětní desku, která se nyní nachází na náměstí 1. máje na domě čp. 12, kde probíhalo setkání tří monarchů v roce 1813.

Nová pamětní deska poukazuje na setkání rakouského císaře Františka I., pruského krále Fridricha Viléma III. a ruského cara Alexandra I. Během setkání byl také přítomný vrchní velitel České armády polní maršál Karel Filip kníže Schwarzenberg, náčelník štábu České armády Václav Radecký z Radče a zbylá generalita všech tří monarchů.

„Setkání proběhlo dne 23. srpna 1813 a jeho náplní byla koordinace společného postupu před bitvou u Drážďan, kde se střetli s vojsky císaře Napoleona I.,“ vysvětluje Jiří Kopica, historik Oblastního muzea v Chomutově.

Slavnostní odhalení uskutečnil náměstek primátora Milan Märc. „Tato deska zde měla stát již roky. Jsem rád, že se nám to nyní podařilo a deska zde bude připomínat kousek bohaté chomutovské historie,“ komentuje náměstek. 


Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

VŠEOBECNÁ ZDRAVOTNÍ SESTRA - Domov pro seniory Podbořany

POŽADUJEME: vzdělánÍ zdravotnického směru NABÍZÍME: pracovní poměr na plný úvazek a dobu určitou s možností prodloužení na dobu neurčitou * finanční ohodnocení dle platných platových tarifů (10. platová třída/délka praxe) pro zdravotníky vč. zvláštního příplatku, příplatku za práci o víkendu a svátcích + odměny * 5 týdnů dovolené * příspěvek na dovolenou * příspěvek na penzijní pojištění * příspěvek na stravování * příspěvek na vitamíny a očkování * možnost dalšího vzdělávání. NÁSTUP IHNED
Tel.: 733714024
WWW: https://www.domovpodborany.cz/
E-mail: sulcova@domovpodbořany.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video