Pět pokusů a stále nic. Brodec ani rok a půl po volbách nemá vedení

Lucie Steklá 2024-05-25 09:52:00

Brodec - V Brodci nevyšel další pokus uspořádat komunální volby. Proběhnout měly v červnu, nikdo ale nepodal ve stanoveném termínu, který vypršel v předminulém týdnu, kandidátku. Za rok a půl od doby, kdy se v Česku konaly komunální volby v řádném termínu, se situace opakuje popáté. K takovému počtu „marných” pokusů připravit volby v žádné jiné tuzemské obci v posledních letech nedošlo.


Září 2022, leden 2023, červen 2023, prosinec 2023, červen 2024. To byly termíny, kdy se v Brodci s osmdesáti obyvateli měly konat volby do tamního zastupitelstva. Ale nekonaly. Nikdo z místních vést obec nechce. „Do červnových voleb nikdo nepodal kandidátku,” potvrdil mluvčí lounské radnice Marcel Mihalik.

Ministerstvo vnitra musí volby do zastupitelstva v Brodci vyhlásit již pošesté. Termínů již obyvatelé obce měli pět, v řádný termín voleb, poté byly vyhlášeny mimořádné na leden, červen a prosinec 2023, naposledy na duben 2024. „Volební zákon jinou možnost nedává. A to ode dne vyhlášení výsledků voleb do zastupitelstev obcí ve Sbírce zákonů, které se v obci Brodec pro nedostatek kandidátů nekonaly. Dá se tedy předpokládat, že nový termín voleb bude vyhlášen v červenci,” uvedl mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška. Místní mohou podat kandidátku a jít k volbám letos na podzim. Žádný limit počtu „pokusů” volební zákon nestanoví. Legislativa ani neumožňuje, aby ministerstvo vnitra v daném případě autoritativně rozhodlo o sloučení obce s jinou. Pokud by k tomu mělo dojít, musí tento krok schválit zastupitelstvo! A k tomu je potřeba podat kandidátku, aby proběhly úspěšně volby a poté zasedlo zastupitelstvo. Pokud to nebude nyní v létě, budou mít Brodečtí pokus další a další. „K zániku obce může dojít jejím sloučením s jinou obcí nebo připojením k sousední. V souladu se zákonem k tomu může dojít po rozhodnutí jejich zastupitelstev,” vysvětlil mluvčí ministerstva vnitra. Pokud by se měl Brodec k nějaké obci připojit, musely by ve vesnici podle současné legislativy volby stejně proběhnout. V případě Brodce přicházejí v úvahu Líšťany, Vinařice či Ročov, ale i město Louny. Tedy obce, se kterými katastrálně sousedí. (lus)


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video