Depozitář v Papírnách uvolní místo pro další výstavy

Veronika Salášková 2014-04-02 01:29:00

Žatec – Část objektu bývalých papíren se dočká rekonstrukce. Městu se podařilo získat dotaci na vybudování depozitáře pro žatecké muzeum. Projekt počítá také s dalšími prostorami určenými jak odborníkům, tak i široké veřejnosti.

Dotaci Žatec získal z Regionálního operačního programu Severozápad, do nějž projekt na záchranu objektu bývalých papíren a vybudování depozitářů muzea v jejich části podal v rámci výzev loni v listopadu. „Získaná dotace činí 42 727 tisíc korun, je ve výši 85 % ze způsobilých výdajů projektu,“ sdělila starostka Zdeňka Hamousová. Výběrové řízení na zhotovitele proběhlo v pátek 21. března. „Práce by měly začít již v květnu, termín na realizaci projektu by měl být do konce dubna 2015,“ dodala starostka Hamousová.
Depozitář spolu s dalšími pracovišti má vzniknout přibližně na třetině rozlohy budovy papíren. Umístěn bude v horním traktu komplexu směrem do Studentské ulice.
„Vybudováním depozitáře se podaří vyřešit problém s nedostatkem prostoru na uložení sbírek, který má muzeum už desítky let,“ řekl Petr Holodňák, archeolog žateckého muzea. Dodal, že s podobným problémem se potýká většina muzeí v České republice. Sbírky jsou umístěny na třech různých místech v Žatci a způsob jejich uložení není vyhovující. Kapacita muzea je navíc zcela zaplněná. „Větší trojrozměrné předměty v současné době muzeum nemá možnost do svých sbírek přijmout, protože bychom je neměli kam uložit. Jedná se například o větší etnografické předměty,“ sdělila Radmila Holodňáková, ředitelka muzea. Po rekonstrukci části papíren vznikne dostatečný prostor pro všechny stávající sbírky muzea, počítá se zde však také asi s 30% rezervou pro nárůst sbírek. „Tato rezerva by měla vystačit na několik desetiletí,“ dodal archeolog Holodňák. Přemístěním sbírek do nového depozitáře se v muzeu uvolní hned několik místností, v nichž budou moci být umístěny další expozice. Kromě samotného depozitáře vznikne v budově papíren také konzervátorské pracoviště. Z muzea se sem také přestěhuje odborná knihovna a sbírková regionální knihovna. Součástí projektu je také studovna a multifunkční prostor určený pro přednášky a další akce pro veřejnost. Těch muzeum plánuje celou řadu. „Chceme zde vybudovat expozici věnovanou žateckým továrnám. Plánujeme zde pořádat celou řadu akcí. Přednášky, workshop například o základních konzervátorských postupech, besedy se zajímavými lidmi. Rádi bychom zde založili kroužek mladých muzejníků, chceme pořádat klubové večery, na nichž by se mluvilo o historii Žatce. Uvidíme, jaký bude zájem ze strany veřejnosti,“ popsal plány do budoucna Petr Holodňák.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video