Nezaměstnanost závěrem léta opět klesala: Práci v okrese nemá 4,5 tisíce lidí, pomáhají rekvalifikační kurzy různých profesí

Lucie Steklá 2016-10-09 00:32:00

Lounsko – Závěrem letní sezony nezaměstnanost v okrese Louny opět klesla. Zatímco v závěru července bylo v evidenci Úřadu práce 4594 lidí, v září jich 4523. Míra nezaměstnanosti klesla na 7,2 procenta. Řada zaměstnavatelů přitom nové pracovníky nemůže najít. „Existuje velká skupina lidí, kteří nechtějí pracovat a zvykli si žít na sociálních dávkách,“ upozorňují odborníci. V okrese Louny je bez práce bezmála dva a půl tisíce žen, sedm stovek lidí se zdravotním postižením nebo dvě stovky absolventů středních škol a mladistvých. Počet uchazečů, kteří během kalendářního měsíce evidenci opustí je srovnatelný s počtem nově hlášených. Práci si na přelomu konci léta našlo 352 osob, úřad práce pomohl sedmdesáti čtyřem.

Na Lounsku se s nejvyšším procentem nezaměstnanosti potýká obec Kozly (11,70 procenta) a Úherce (11,11 %), vysoká je také v Nové Vsi (8,45). V Lounech hledá práci 973 lidí z 12 253 ekonomicky aktivních, v Postoloprtech je to 344 uchazečů o zaměstnání z 3 210 aktivních obyvatel. Vysoký počet obyvatel bez uplatnění je také v Peruci, Cítolibech, Lenešicích či Libčevsi.
Ke snížení vysoké nezaměstnanosti přispívají například rekvalifikační kurzy. V rámci aktivní politiky zaměstnanosti bylo například v srpnu podpořeno a do rekvalifikačních kurzů zařazeno celkem 6 418 uchazečů z celého Ústeckého kraje. Jednalo se především o podporu administrativních pracovníků, výrobních, manipulačních a pomocných dělníků, stavebních dělníků, zedníků, uklízečů, skladníků, prodavačů, obchodních zástupců, kuchařů vč. pomocných, číšníků a servírek. V případě samostatné výdělečné činnosti to byla podpora truhlářů či podlahářů, dělníků stavebních a dokončovacích prací, opravářů a údržbářů motorových vozidel, kadeřnic, kosmetiček, účetních apod. U veřejně prospěšných prací se jedná o uklízeče veřejných prostranství vč. předáků, pomocné pracovníky údržby a úklidu, pomocné pracovníky v sociálních službách či školství, nebo asistenty prevence kriminality.

 

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video