Odtažení vozu při blokovém čištění se prodraží: Pokud bude auto po dokončení úklidu či na žádost majitele vráceno zpět, částka z

Lucie Steklá 2016-10-19 10:53:00

Louny – Odtažení automobilu, který zaparkujeme večer před svým domem a ráno ho tam nenajdeme, je věc nepříjemná. Stát se ale může každému a to zvláště ve dny vyhrazené v určených částech města k blokovému čištění. Dokáže nám ale značně znepříjemnit den, navíc se nevyhneme za-placení odtahu i pokutě od městské policie.

Novela zákona o pozemních komunikacích navíc ukládá povinnost vrátit vozidlo na místo, odkud bylo odstraněno, nebo na jiné vhodné místo v bezprostředním okolí, kde by bylo viditelné z místa, odkud bylo odtaženo. To sebou samozřejmě nese také dvojnásobné náklady stanovené za odtah. V Lounech odtahy provádí Technická správa města Loun. „Odtažení vozu je nepříjemná událost pro každého. Stále hledáme řešení, které bude odpovídat zákonu a nebude finančně tolik náročné pro řidiče. Zapomenout, nebo přehlédnout dopravní značení se stanoveným datem čištění, se může stát komukoliv,“ řekl Radovan Šabata, starosta Loun.
Maximální cena za odtažení vozu je v Lounech stanovena na patnáct set korun za dokončený odtah. Pokud bude auto po vyčištění nebo na žádost majitele vráceno zpět na místo, je částka dvojnásobná, tedy tři tisíce korun. Komunikace v ulicích, kde je čištění prováděno, jsou označeny s dostatečným časovým předstihem příslušným dopravním značením, omezujícím stání vozidel. Lidé by si měli dávat více pozor a sledovat značení na svém parkovišti či ulici. Radnice chce také zavést větší informovanost na webových stránkách města. Rada města v souvislosti se zmíněnou novelou zákona vydala Pravidla č. P5/2016, která upřesňují výkon správy místních komunikací na území města. V nich je stanoveno oprávnění technické správy provádět čištění komunikací a s tím související odtahování vozidel. Od října technická správa, v případě, že auto stojí ve vymezené oblasti blokového čištění, jej odtáhne do areálu TSML. Pokud si majitel či oprávněná osoba vůz vyzvedne přímo v areálu, zaplatí 1500 korun a pokutu uloženou městskou policií. Pokud bude po dokončení čištění auto vráceno na původní místo parkování, částka za odtah se zdvojnásobuje.
„S ohledem na tyto změny jsou dopravní značení, která upozorňují na blokové čištění a omezují tedy parkování vozidel, jsou časy pro ukončení zákazu prodlouženy z původní 14. hodiny na hodinu osmou večerní,“ upozornil odbor správy majetku lounské radnice. Odbor uvedl, že v případě odtažení vozu, bude označení posunuto tak, aby byla na parkovišti zachována dvě až tři místa volná, na něž by se později vrátilo vozidlo. S těmito úpravami ale nesouhlasí dopravní policie.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video