Lounská nemocnice nabídne komfortnější služby: Majitel plánuje rozsáhlé rekonstrukce, akutní péče se už do zdravotnického zaříze

Lucie Steklá 2016-11-02 09:43:00

Louny – Nemocnice v Lounech, kterou od února letošního roku vlastní miliardář Tomáš Chrenek, chystá velkou rekonstrukci. Oddělení budou komfortnější jak pro pacienty, tak pro personál. Akutní péče v ní ale už v plánu není.

Především rozvíjet nosný program lounské nemocnice. To je cíl nového vlastníka. „Tím je následná péče s intenzivním rehabilitačním programem. Naším cílem je poskytovat kvalitní péči, která podmiňuje doléčení a opětovné zapojení pacienta do běžného života po jeho propuštění z nemocnice,“ říká ředitel nemocnice Pavel Fojtík. Neméně důležitý je podle jeho slov také program sociálních služeb. Proto bude nutná rozsáhlá rekonstrukce budov a změna dispozičního řešení. Tady se počítá s investicemi v řádech desítek milionů korun.
Obyvatele města i spádové oblasti zajímá ale hlavně to, zdali se do Loun vrátí někdy akutní péče. „Upuštění od lůžkové akutní péče bylo historické rozhodnutí bývalého majitele nemocnice, které zásadně změnilo strukturu a smluvní vztahy. Návrat lůžkové akutní péče do Loun je v současné situaci našeho zdravotnictví nerealistický,” odpověděl na zásadní otázku zdravotnické péče v Lounech ředitel nemocnice.
Rozjezd akutní péče je z pohledu dostupnosti zdravotnického personálu a dlouhodobé finanční udržitelnosti nereálný. Nemocnice je tak provázaný organismus, že ve chvíli, kdy zrušíte akutní péči, těžko se obnovuje. „Problémem je také nedostatek kvalifikovaného lékařského personálu, s čímž se potýká většina nemocnic napříč republikou. I kdybychom získali podporu pojišťoven a Ústeckého kraje, nejsme schopni tady sestavit chirurgický tým s odpovídající praxí a kvalitou,“ dodal.
Plánované rekonstrukce nebudou znamenat omezení poskytované zdravotní péče. „V areálu máme dostatek prostoru, který lze využít při plánování tak, aby provádění stavebních úprav neznamenalo problém. Máme s podobnými projekty rekonstrukcí za provozu dostatek zkušeností. Ve Vítkovické nemocnici v Ostravě nebo v Kardiologickém centru Agel v Pardubicích byla minulý rok obdobná situace a projekty dopadly na výbornou,“ dodal ředitel.
V návaznosti na plánované opravy podal majitel žádost o dotaci na rekonstrukci sociálních lůžek na Ministerstvo práce a sociálních věcí. „V prvním kole jsme bohužel neuspěli, ale věříme, že ve druhém kole budeme úspěšnější. Pak bychom se pustili do kompletní rekonstrukce sociálních lůžek, kde je kapacita 45 míst,“ přiblížil další postupy P. Fojtík. Projekt zahrnuje celkovou opravu budovy od přízemí po střechu včetně změny vnitřního uspořádání. Dnes jsou pokoje až čtyřlůžkové, nově budou maximálně dvoulůžkové. „To bude jak pro pacienty, tak i jejich návštěvy komfortnější. Několik pokojů bude jednolůžkových. Dojde k centralizaci sesteren, vybudování nového technického zázemí.
Další oddělení nemocnice, oddělení lůžek následné péče, disponuje devadesáti lůžky a Stanice dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče lůžky deseti. Areál lounské nemocnice prošel během uplynulých let živelným vývojem a rozprodáváním nemovitostí nebo jejich částí bez respektování požadavků strategického rozvoje nemocnice. Některé budovy jsou také opuštěné, a již dlouhá léta chátrají. Areál nemocnice je jako celek velmi zajímavý a pohledný. Podle ředitele je zpracováván plán rozvoje nemocnice i areálu nemocničního parku, které musí tvořit přirozenou součást města Louny.
V současné době v Nemocnici Louny pracuje zhruba 120 osob, přičemž zhruba jednu desetinu tvoří lékaři, zbytek pak střední a nižší zdravotnický personál.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video