Od neděle můžete jezdit autobusem na západ od Loun o třetinu levněji

Pavel Macák 2011-12-18 00:12:00

Lounsko – Nové zónově-relační tarify na linky autobusové dopravy platí od neděle v autobusech provozovaných dopravcem BusLine a.s., které jezdí v oblasti Louny-západ. Konkrétně se jedná o deset linek, kde cestující při odbavování narazí na spoustu novinek a odlišností oproti dosavadnímu stavu. Tou zásadní bude to, že cena za přepravu se bude nově určovat podle přiřazení zastávky do zóny a vzdálenosti mezi zónami. Jinými slovy to znamená, že pokud je v Lounech více zastávek, nebudete platit za ujeté kilometry (i kdyby se jelo nedobrovolně přes objížďky), ale jen za cestu do zóny Louny. (Příklad: dospělý Ročov – Louny za 26 Kč.)

Důležitou výhodou nového tarifu je pro cestující výhodné časové jízdné, a to sedmidenní, třicetidenní a devadesátidenní. Časové kupóny budou vázány na zakoupení nové čipové karty za 95 korun přímo u řidiče, s výjimkou sedmidenní jízdenky, která bude vydávána i v papírové podobě. Tarif je sestaven tak, aby zvýhodnil pravidelné cestující a díky využívání časových kupónů a čipových karet zrychlil odbavení cestujících.
Cena se určí opět podle vzdálenosti mezi zónami. S časovou jízdenkou můžete cestovat bez omezení v zakoupené relaci v obou směrech jízdy po celé předplacené období, včetně víkendů. (Např. pro relaci Ročov – Louny je týdenní cestování za 195 Kč, měsíční za 702 Kč. Kdyby si cestující kupoval jízdenku každý den v měsíci, za měsíc zaplatí 26×2×21 = 1092 Kč. Nabízená sleva za měsíční jízdné je zhruba 35 %. Pokud pojede i o víkendu, ušetří ještě více.) Původní tarif autobusové dopravy byl sice pro jednotlivé jízdenky levnější, ale časové jízdné cestujícím nenabízel.
Další novinkou, kterou tento tarif přináší, jsou anonymní čipové karty, které budou přenosné. Jednu anonymní kartu bude moci využívat více cestujících, v reálném čase však vždy pouze jeden. Dle informací dopravce budou nové čipové karty, které umožní nahrání měsíčního kupónu, k dispozici v průběhu prvního čtvrtletí roku 2012 po odladění odbavovacího systému. Prozatím budou vydávány jízdenky pouze papírové, a to pro jednotlivou jízdu a časové sedmidenní.
Nový tarif umožní cestujícím přestupovat mezi jednotlivými spoji linek zapojených do nového tarifu v oblasti. Nově si tedy cestující budou moci výhodněji zakoupit jízdenku i do místa, které se nebude nacházet na lince, ale někde jinde v oblasti Lounsko-západ (prozatím jen tam). Přestupy budou umožněny pouze u jednotlivých jízdenek na čipové kartě, nebo u časových jízdenek. Je tedy možné zakoupit si jízdenku pro měsíční dojíždění např. i pro trasu Cítoliby – Postoloprty, i když zde nejede žádný přímý autobus. Návazná jízda bude možná jen na linkách dopravce BusLine a.s. v této oblasti. Tarif nezohledňuje, kudy cestující jede, a při zakoupené časové jízdence pro relaci Louny – Žatec může využívat jakoukoliv trasu mezi těmito městy, tj. přes Bitozeves, Malnice, nebo přes Lipno.

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video