Nová koalice, nové vedení radnice? Kernera s Csonkou možná vystřídá Šabata a Hořejší

Pavel Macák 2012-01-24 01:12:00

Louny – Velmi náročných bylo uplynulých deset dní pro politická uskupení v lounském zastupitelstvu. V různých variantách se totiž sešly na vlastních i při „tajných” schůzkách s potencionálními partnery, podle našich informací, minimálně patnáctkrát. Jak jednání dopadla se s definitivní platností dozvíme ale zřejmě až na jednání městského zastupitelstva, které se sejde 20. února. Zde by měli ve svých funkcích skončit starosta (ten už vydal prohlášení, že na svůj post rezignuje) a místostarosta a nová koalice ODS, TOP 09, Koalice pro Louny a Unie pro sport a zdraví by pak do čela města měla zvolit Radovana Šabatu z Unie pro sport a zdraví a Editu Hořejší z ODS, přičemž zatím není jasné, koho na jaký post.

Uprostřed minulého týdne se po zákulisních jednáních sešli zástupci občanských demokratů, Koalice pro Louny, Unie pro sport a zdraví a TOP 09 a předběžně se zde „upeklo”, že ze hry o moc ve městě budou vyšachováni sociální demokraté a komunisté, kteří mají společně v zastupitelstvu jen 12 křesel a tedy nedostatečný počet, aby měli na to zvolit svého kandidáta na starostu.
Na tuto funkci nově vznikající koalice totiž hodlá navrhnout Radovana Šabatu (Unie pro sport a zdraví) nebo Editu Hořejší, která je sice v současné době jen druhým náhradníkem ODS, ale pokud někdo ze současných zastupitelů za tuto stranu odstoupí a zastupitelského křesla se vzdá první náhradník Štěpánka Slezáková, mohla by se o starostenství ucházet i ona. „Osobně jsem se středečního jednání neúčastnil a neměl bych proti mé nominaci na uvolněnou funkci námitek. S paní Hořejší bych spolupracoval velmi rád, ať jako starosta, tak jako místostarosta, pokud by ona byla zvolena za starostku. Hlavně aby už se situace v lounském zastupitelstvu uklidnila,” uvedl Šabata, který byl v té době na Slovensku. Proti své nominaci nenamítá nic ani Edita Hořejší (ODS). „Záleží na tom, zda se vůbec do zastupitelstva dostanu, což bych velice ráda,” uvedla.
Přípravné jednání zástupců budoucí koalice rovněž stanovilo, jak by měla být nově složena rada města. Tři křesla by měla obsadit ODS a po dvou Unie pro sport a zdraví, TOP 09 a Koalice pro Louny.
Uplynulou neděli se měli zástupci stran znovu sejít, aby doladili text budoucí koaliční smlouvy, která měla být definitivně podepsána toto úterý, tedy den po naší uzávěrce. „Je téměř na sto procent pravděpodobné, že nová koaliční dohoda bude podepsána a změny ve vedení města nastanou, jak jsme se již minulý týden shodli. Žádné mimořádné zastupitelstvo svolávat nebudeme a se změnami počkáme až na únorové jednání zastupitelstva,” uvedl jeden z vyjednavačů, který nechtěl být jmenován, protože se koaliční partneři dohodli, že zatím do tisku nic nepustí.
„Zatím nic oficiálního nevím, ale beru to jako realitu. Pokud se v zastupitelstvu vysloví většina pro změnu, musíme to respektovat. ČSSD by pak přešla zcela určitě do opozice,“ komentoval průběh současných událostí místostarosta Pavel Csonka. Starosta Jan Kerner už vydal prohlášení, že se rozhodl na křeslo starosty rezignovat.

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video